Welke soorten levend aas zijn er?

Met levend aas vissen bedoelen we hier in Nederland voornamelijk het vissen met insecten. Dit heeft een goede reden, want het vissen met gewervelden (reptielen, amfibieen en vissen) is in Nederland bij wet verboden. Welke soorten levend aas zijn er en waar kan je het beste mee vissen?
soorten levend aas

Welke soorten levend aas zijn er dan wel voor het vissen?

Wil je graag vissen met de toegestane soorten levend aas? Dan kan heb je alsnog heel veel keuze. Denk aan: regenwormen en maden bijvoorbeeld. Deze twee soorten worden verreweg het meest gebruikt. Je kan daarnaast ook kiezen voor krekels, meelwormen, sprinkhanen, wasmot, vliegen en dauwwormen.

Wat kan ik het beste gebruiken voor welke visserijsoort?

Je kan levend aas gebruiken voor meerdere visserijsoorten. Zo zijn forellen, voorns en brasems gek op verschillende soorten levend aas. Ga je vissen op witvis? Gebruik dan maden of wormen. Maden geven een bepaalde lucht af waar je sneller vis mee lokt, dus dit soort levend aas is zeker aan te raden. Forellen zijn daarentegen weer gek op wasmot. Dit komt doordat de een wasmot eiwit- en proteinerijk hapje is voor de forel. Het is dan ook een aassoort die voor de forel moeilijk is te weerstaan.

Welke soorten levend aas zijn er verboden?

Het is al jaren verboden om gewervelde dieren te gebruiken voor het sportvissen. Het gebruik van de meeste schaal- en schelpdieren is dan ook niet toegestaan. Dit verbod geldt voor Nederland en Belgie. In Frankrijk mag je bijvoorbeeld nog wel levende aasvissen gebruiken. Word je pakt met verboden, levend aas in je bezit? Dan krijg je een boete van 360 euro. Hier kan je een hele boel andere leuke visspullen van kopen!

Mag je dan helemaal niet meer met aasvis vissen?

Je mag wel met aasvis vissen, maar iedere vis die je vangt om als aas te gebruiken moet je direct doden door deze een krachtige tik op de kop te geven. Je mag in totaal niet meer dan 10 aasvissen, groter dan 15 centimeter in je bezit hebben. Voor kleinere vissen is er een maximum, maar het is onnodig om meer mee te nemen. De verkoop van dode aasvissen is dan wel weer verboden.

soorten levend aas vissen

Welke soorten aas kan je nog meer gebruiken?

Zie je het niet zitten om met levend aas te vissen? Dan zijn er nog meer soorten aas die je met een gerust hart kan gebruiken. Sterker nog: je kan hier heel succesvol vissen mee vangen. We hebben een paar van deze soorten voor je op een rij gezet.

Synthetisch aas

Synthetisch aas gebruik je zonder levende of dode vissen. Daarnaast is er ook geen natuurlijk materiaal in verwerkt. Soorten synthetische aas zijn:

  • Lepels
  • Jerkbaits
  • Softbaits

Natuurlijk aas

Natuurlijk aas is het meest populaire soort aas om te gebruiken. Hier vallen ook de soorten levend aas onder. Je kan kiezen uit:

  • Pellets
  • Wormen, maden, larven
  • Insecten
  • Brood
  • Kaas
  • Mais

TIP: het beste natuurlijke aas

Powerbait is een foreldeeg en heel populair soort natuurlijk aas. Zeker in de betaalde forelvijvers heb je gemakkelijk een vis aan de haak met dit speciale aas.

Veelgestelde vragen over levend aas