Vistang kopen? Alles wat je moet weten over vistangen!

Een vistang is een onmisbaar stukje visgereedschap. Niet alleen om een vis te onthaken, maar ook om het jezelf gewoon stukken makkelijker te maken. Er zijn meerdere verschillende vistangen verkrijgbaar. Deze kan je voor meerdere doeleinden gebruiken. In dit artikel geven we je alle uitleg die je nodig hebt over soorten vistangen en waar je ze voor nodig hebt. 
vistang

Wanneer iemand het heeft over een vistang ga je er waarschijnlijk al snel vanuit dat er over een onthaaktang gesproken wordt. Toch is dit niet helemaal correct. Ja een onthaaktang is ook een vistang, maar dit is niet het enige soort tang dat je kan kopen. Je moet het een beetje zien als de gereedschapskist van een klusjesman: Deze heeft ook meerdere tools die heel erg op elkaar lijken, maar worden ingezet voor compleet verschillende doeleinden. Dit is in het geval van vistangen niet anders. Natuurlijk is het een tang die je kan gebruiken voor tijdens het vissen, maar hoe en wanneer je een bepaalde tang kan gebruiken kan nogal verschillen. 

Soorten vistangen 

Er zijn dus nogal wat verschillende soorten vistangen. Denk aan onthaaktang, bijvoorbeeld. Die je dus kan inzetten om een vis te onthaken. Er zit echter ook weer iets van verschil in het soort onthaaktang wat je per vis nodig hebt. Zo ziet een vistang voor roofvissen er heel anders uit dan wanneer je witvis of een karper van een haakje wil ontdoen. 

Naast de onthaaktangen heb je ook nog de kniptang. Deze is speciaal gemaakt voor het doorknippen van vislijn en haken. Een sleevetang is er om je te helpen met het maken van je eigen onderlijnen en de splitringtang die ervoor zorgt dat je gemakkelijk je haakjes kan wisselen.

Ben je al in de war? Nee? Mooi! Dan kunnen we verder. Nu gaan we je namelijk vertellen hoe je deze verschillende vistangen kan herkennen en waarom ze zo onmisbaar zijn voor langs de waterkant. 

Onthaaktang voor snoek/ roofvis  

Ga je vissen op snoek? Dan heb je een lange onthaaktang van minimaal 25 à 30 centimeter nodig. Dit heeft een reden: om te beginnen heeft een snoek een relatief spitse en lange bek. In dit schattige ‘mondje’ zitten ongeveer 700, vlijmscherpe tanden. Het is geen hogere wiskunde om te beseffen dat het geen slim idee is om hier met je blote hand een haakje uit te pulken. Een snoek heeft daarnaast de neiging om zich helemaal over het aas te schuiven. Hierdoor komt de haak in de meeste gevallen achter in de bek terecht. Met een lange vistang kan je de haak op zo een manier verwijderen dat zowel jij, als de snoek naderhand nergens last van hebben.  

Ultimate long bentnose pliers | Onthaaktang

Laatste Amazon prijs update was op: februari 7, 2023 11:16 am

Met deze 30 centimeter lange onthaaktang kan je zelfs een grote snoek of snoekbaars veilig onthaken. De vistang is gemaakt van roestvrij staal. Niet geheel onbelangrijk aangezien de tang tijdens het vissen best wel vaak met water in aanraking komt. Het handvat is antislip voor optimale grip tijdens het onthaken. Deze onthaaktang is uitermate geschikt voor grotere roofvissen en/of wanneer een vis dieper in zijn keel gehaakt is.  

Bestel de DLT Long Nose Pliers voordelig bij de volgende webshop(s):

amazon.nl Amazon.nl €11,95 Bekijken
bol.com Bol.com €17,90 Bekijken
Laatste Amazon prijs update was op: februari 7, 2023 11:16 am

Vistang voor karper en witvis 

Ga je vissen op vissoorten met minder tandjes? Dan kan je een kortere visstang gebruiken. Het is wel belangrijk dat de tang stevig is en is voorzien van een antislip laag om zo goed mogelijk grip op de haak te houden. Wil je ten alle tijden de juiste tang bij de hand hebben voor in het geval van nood? Er zijn complete vistangsets te koop waar alles inzit wat nodig is om een dagje, onbezorgd te kunnen vissen. 

Ultimate 5-delige Tangen Set | Onthaaktang

Met deze 5-delige tangenset van het merk Ultimate, ben je in een klap voorzien van alle soorten vistangen die je nodig hebt. Dankzij deze set kan je gemakkelijk (roof)vissen onthaken, splitringen monteren, onderlijnen maken en haken te vervangen. Iedere tang is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een antislip handvat om secuur werk niet alleen mogelijk, maar stukken makkelijker maken. Kortom: heb je geen zin om een hele set bij elkaar te zoeken en heb je liever alles in een keer in huis? Dan kunnen deze vistangen direct op je verlanglijstje. Je kan het maar in huis hebben toch? 

Bestel de Ultimate 5-delige vistangset voordelig bij de volgende webshop(s):


Kniptang 

Ga je snoeken of wil je een andere visserijsoort uitproberen? Dan is een kniptang ook geen overbodige luxe. Het kan namelijk gebeuren dat de vis lastig gehaakt is. Op zo een moment kan je de dreg doorknippen om het kunstaas uit de bek van de snoek te verwijderen. Hier heeft de vis verder geen last van. De haak laat meestal vanzelf los na verloop van tijd. Een kniptang is er daarnaast ook om jou te helpen. Als de haak vast komt te zitten in je hand bijvoorbeeld. Een penibele situatie waar je graag zo snel mogelijk uit wil komen. Zeker als er aan de andere kant van de dreg een vis hangt. Auw! 

Savage Gear Cutting Plier - 21cm

Met de Savage Gear Cutting Plier knip je moeiteloos door alle haken heen, maar dat is niet alles: Ook staaldraad, fluorocarbon, mono en hard-mono lijnen hebben geen kans als je deze tang uit je viskoffer trekt. Deze super kniptang mag niet uitbreken aan je visuitrusting. Niet alleen om een vis zonder schade weer los te kunnen laten, maar voor eigenlijk alles waar je wel een kniptang bij kan gebruiken.

Bestel de Savage Gear Cutting Plier voordelig bij de volgende webshop(s):


Waarom goed voorbereid vissen zo belangrijk is

Als beginnende visser is het lastig om te bepalen wat je precies nodig hebt. Een onthaak- of kniptang is dan misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is dit visgereedschap waar je echt niet zonder kan. In de eerste instantie omdat een ongeluk (met een haak bijvoorbeeld) meestal in een klein hoekje zit. Daarnaast is het van belang dat een vis ongeschonden wordt teruggezet. Ga dus altijd zo goed voorbereid mogelijk op pad met de vistangen die je nodig hebt en houd vissen leuk voor jezelf, maar ook voor je vangst. 

Veelgestelde vragen over vistangen