vis-meetlint

Vis meetlint: wat je wil weten over het opmeten van je vangst

Een beetje sport- of fanatiek hobbyvisser gaat niet zonder op pad: een vis meetlint. Als je namelijk die ene grote jongen aan de haak hebt geslagen, wil je natuurlijk precies weten met welke maten je kan pronken. Je vangst opmeten vergt echter wat handigheid. Hoe kan je dit het beste doen?
Een beetje sport- of fanatiek hobbyvisser gaat niet zonder op pad: een vis meetlint. Als je namelijk die ene grote jongen aan de haak hebt geslagen, wil je natuurlijk precies weten met welke maten je kan pronken. Je vangst opmeten vergt echter wat handigheid. Hoe kan je dit het beste doen?

Je vangst meten en wegen is geen kwestie van je vis uit het water trekken, op zijn kop houden en de lineaal ernaast. Het is de bedoeling dat dit zo voorzichtig en diervriendelijk gebeurd. Het is namelijk wel het idee dat je de vis weer heelhuids terug in het water kan zetten. Om deze reden geven we je een korte instructie over wat je naast een vis meetlint nodig hebt om een vis met zo min mogelijk stress en gedoe op te meten.

Vis meetlint

Waarom moet je precies een vis meetlint gebruiken als je bijvoorbeeld een grote snoek of karper wil opmeten? Nou om te beginne heeft dit te maken met waterdichtheid. Daarnaast is het wel zo handig dat je jouw vis gemakkelijk en snel kan opmeten. Een grote, sterke jongen kan namelijk nog best weleens tegengas geven. Zelfs al ligt deze op de mat. Een dergelijk meetlint is ervoor gemaakt dat je jouw vangst snel kan opmeten, zonder dat deze beschadigd door het water en/of modder.

Een meetlint gebruiken met vissen

Wil je jouw vangst meten? Dan heb je meerdere dingen nodig. Denk aan de vis meetlint (natuurlijk), maar ook een onthaakmat. Hier kan je de vis gerust op meten, zonder dat je deze zal beschadigen. Zorg dat de vis recht ligt en een beetje rustig is. Zo kan je nauwkeurig meten. Iets wat voor het aanmelden van een record niet onbelangrijk is. De 0 van het meetlint begint bij de kop van de vis. Strek het lint uit tot het uiterste puntje van de staart. Dit is de lengte van je door jouw gevangen vis. Heb je een echte grote jongen aan de haak geslagen? Vergeet deze dan ook niet wegen.

Wanneer meet je een vis?

De vangst wegen en meten zie je vooral tijdens de sportvisserij. Tijdens viswedstrijden gaat het namelijk vaak om wie er het meest, maar ook wie de grootste jongen vangt. Toch zie je meten en wegen steeds vaker tijdens de hobbyvisserij om als het ware met de vangst te pronken. Logisch, want als je dan goed beet hebt dan kan je dit ook delen met vrienden, familie en andere visliefhebbers op bijvoorbeeld social media. Een meetlint kan je gebruiken als je vist op snoek, maar ook als je gaat karperen. Er is echter geen speciaal roofvis meetlint of ander type meetlint voor witvis. Je zal in dat geval zelf een beetje moeten kijken wat bij past. Zo is een meetplank weer een oplossing als je vist op ‘gemiddeld’ wild. Ga je big game vissen? Dan is een vis meetlint altijd de betere oplossing.

Veelgestelde vragen over de vismeetlint