Snoek vissen: Snoeken voor beginners

Snoek vissen is een populaire, spannende manier van vissen. Naast karperen is dit zelfs de meest beoefende vorm van hengelsport. Toch is het op geen enkele manier met elkaar te vergelijken. Wat wil je weten als je wil gaan snoek vissen en wat zijn de voornaamste tips op het gebied van snoek vissen voor beginners? Je leest het hier! 

Een snoek is een roofvis. Hij eet graag vissen, kikkers, salamanders, jong gevogelte en zelfs knaagdieren. Snoeken zijn belangrijk voor het gezond houden van de vispopulatie, omdat deze vis graag op de zwakkere vissen jaagt. Je kan op snoek vissen van 1 maart tot de laatste zaterdag in mei. Dit heeft te maken met het paaien van de vis. Snoeken doe je dus in een gesloten seizoen. Snoeken paaien al vroeg in het voorjaar. Toch kan je ook in het najaar snoek vangen. Witvis zoekt namelijk in het najaar warmer water op. Warm water vind je weer in kleinere kanaaltjes, haventjes en ga zo maar verder. Kortom: een makkelijke jachtgrond voor de snoek. Jonge snoeken zijn binnen een jaar al 30 centimeter lang. Een volwassen snoek kan uitgroeien tot 2 meter lang. De gemiddelde leeftijd van de snoek ligt rond de 15 jaar.

Waar vang je snoek?  

Je vindt snoek vaak in stilstaand of langzaam stromend water. De snoek jaagt op zicht, dus in helder water zal je vanzelfsprekend meer snoeken vinden. De roofvis houdt zich graag schuil tussen waterplanten. Zoek dus naar een stek met een begroeide waterkant. Hier wacht de snoek vaak in alle stilte af tot er een prooi voorbijkomt. De aanval is kort en snel. Ze maken gebruik van het verrassingseffect. Iedere stek waar genoeg beschutting is om hiervoor te zorgen is dus een goede stek om je hengel uit te gooien. 

Verschil snoek vs. snoekbaars 

Er wordt vaak (en ten onrechte) gedacht dat een snoek en snoekbaars hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Een snoekbaars herken je aan de stekels. Toch zijn er ook overeenkomsten tussen de snoek en snoekbaars en het vissen op deze vissen. Zo zijn het beiden roofvissen met een gelijkwaardig dieet. Het meeste kunstaas kan je dan ook gebruiken voor de snoekbaars, zoals shads. De grootste snoekbaars kan zo 120 centimeter lang worden en maar liefst 15 kilogram wegen. De gemiddelde leeftijd van deze roofvis ligt ook gelijk aan die van de snoek, namelijk; 15 jaar oud. Je vindt snoekbaarzen vaak bij de overgang van ondiep, naar dieper water. Kleine snoekbaarzen jagen in kleine scholen. De grotere, volwassen snoekbaarzen zijn meestal alleen. 

Hoe vang je een snoek? Kunstaas voor snoek 

Je kan snoeken op twee manieren vangen: met kunst- of doodaas. De namen zeggen het eigenlijk al een beetje, want als je met kunstaas op snoek gaat vissen dan vis je met nep aas. Hier breng je zelf beweging in door de hengel naar binnen te halen. Dit kan je ook doen vanaf een boot en heet in visserstaal ‘trollen’. Voor het vissen op snoek zijn er meerdere soorten kunstaas die je kan gebruiken.  Wil je een snoek vangen? Snoek bijt graag aan met shads, pluggen, softbaits, streamers en vliegen. 

Doodaas en snoek 

Daarnaast kan je gebruik maken van doodaas tijdens het vissen op snoek. Dit is, zoals de naam ook al zegt, vissen met het gebruik van een dood visje. Dit kan je zowel actief, als statisch (met een pieper) doen. Het beste doodaas voor een snoek is meestal een dood voorntje. Je kan doodaas vissen door een normale karperhengel te gebruiken, maar nog beter is een speciale doodaas hengel om je snoek te vangen. Er zijn voor het snoeken met doodaas ook verschillende sprays te krijgen die ervoor zorgen dat je snoek aas een sterkere geur krijgt. Hierdoor zal de vis nog sneller aanbijten.  

Wat nodig als je gaat snoek vissen? 

Het juiste (kunst)aas voor het vissen op snoek is natuurlijk maar een ding. Je hebt nog meer dingen nodig als je gaat snoekvissen. Zo zijn stevige snoek(baars) hengels een vereiste. Dit is een werphengel met een stevige gevlochten of nylon lijn. Daarnaast heb je een schepnet nodig om de snoek op een zo diervriendelijk mogelijke wijze uit het water te halen. Een onthaaktang net zo belangrijk, omdat een snoek over nogal wat scherpe tanden bezit. Je hebt deze dus nodig om de haak zo veilig mogelijk uit de bek van de snoek te halen. Als het even kan zonder jezelf te verwonden. Hierbij gebruik je ook een onthaakmat om de snoek onbeschadigd terug te zetten. Dit is zeker in het geval van een grote snoek geen overbodige luxe. 

Snoeken met doodaas en kunstaas: hoe doe je dit? 

Je weet als het goed is nu wat je nodig hebt en waarmee je een snoek kan vangen. Het is echter zo dat hier ook nog niet alles mee is gezegd. Er zijn namelijk meerdere manieren om op snoek te vissen. Dit heeft meestal te maken met het type aas dat je gebruikt. Zo kan je op andere manieren met doodaas op snoek vissen dan als je kunstaas gebruikt om te snoeken. We geven je hieronder uitleg over de verschillende manieren waarop je snoek kan vangen. 

Snoeken met dobber en doodaas

Een manier om te snoeken is dus met dood aas en een dobber. Op deze manier kan je namelijk gebruik maken van je eigen bewegingen en de stroming om het aas in beweging te brengen. Vissen met levend aas is al een tijd verboden, maar met doodaas is dus geen enkel probleem. Door op te snoekvissen met doodaas en een dobber kan je jouw aas op iedere gewenste hoogte aanbieden. Dit is met name handig op wateren waar er veel begroeiing is of stenen liggen. Door gebruik te maken van een dobber komt je aas niet vast te zitten. Het lijkt redelijk vanzelfsprekend. Het vissen met dobbers.

De juiste dobber gebruiken

Toch is het gebruik van de juiste dobber heel belangrijk. Zowel snoek als snoekbaarzen zijn schichtigere vissen. Ze draaien hun vin niet om voor een lekker, makkelijk hapje zoals een dood visje, maar weten ook dat hier geen weerstand vanaf hoort te komen. Kies je een dobber waarmee er van boven af aan te veel aan de vis wordt getrokken dan zal de snoek snel weer loslaten. Dit zie vooral bij de grotere, dikkere dobbers. Een slanke lange dobber is daarom de beste keuze. Dit zorgt voor de minste weerstand en vergroot de kans op een volledige aanbeet. Vergeet niet om stevig aan te slaan. Doe dit niet direct, maar wacht bij voorkeur een paar seconden als de dobber ondergaat. Zo weet je zeker dat de snoek zijn tanden goed in het doodaas heeft gezet. 

Beste dobber voor snoek vissen  

De beste dobber voor snoekvissen is dus lang en slank. Daarnaast het belangrijk dat de dobber niet te zwaar is en voor zo min mogelijk weerstand zorgt. Gebeurt dit wel? Dan loop je het risico dat de snoek(baars) het doodaas aan zich voorbij laat gaan. De Fox Rage Predator HD Loaded Pencil is dan ook de perfecte dobber voor de (beginnende) snoekvisser. Je kan deze gemakkelijk gebruiken met een spinhengel en zowel het statisch als actieve snoek vissen. 

Statisch snoek vissen

Dit is ook een manier van doodaasvissen op snoek. Deze manier van snoeken doe je bij voorkeur in de koudere maanden. In het najaar is de snoek namelijk minder actief. Dit doet hij om zijn energie te besparen. Een dood visje is dan een makkelijk hapje waar ook nog eens weinig voor gedaan hoeft te worden. Wil je een grote snoek(baars) vangen? Kies dan voor een lekkere, grote aasvis. Je gebruikt bij het statisch doodaasvissen bijna hetzelfde als wanneer je gaat karperen. Denk hierbij aan de hengels, molens, lijn en beetmelders. Je kan gemakkelijk hetzelfde materiaal gebruiken. Het is dan ook leuk om tijdens het karperen eens af te wisselen met een dood voorntje om te kijken of snoeken zich wel laten vangen. Je kan, om het aas extra aantrekkelijk te maken, het aas inspuiten met vis of zalmolie. Hierdoor ruikt het doodaas sterker en zal de snoek al snel getriggerd worden om eens een kijkje te gaan nemen. 

Met een fireball vissen op snoek

Een fireball is een loodkop waarmee je een dode aasvis op iedere gewenste diepte kan aanbieden. De loodkop is vaak felgekleurd en beschikt over een korte haak en dubbel oogje. Snoeken houden zich, zeker in het najaar, graag schuil in de warmere gedeeltes van het water. Meestal op schuilplaatsen op de bodem dus. Door middel van een fireball kan je us gemakkelijk de snoek verleiden, omdat je hier de bodem mee verkent. 

Beste visolie voor snoeken 

Ga je passief op snoek vissen met doodaas? Dan is de geur des te belangrijker om een snoek vanuit zijn schuilplaats, richting jouw stek te lokken. Nu heeft dood aas van zichzelf al een sterkere geur, maar om de kans op een grote snoek te vergroten kan je jouw aas ook verrijken met visolie. Zo wordt het geurspoor van je aas alleen maar duidelijker, waardoor het voor de snoek(baars) niet te missen is. Er zijn diverse merken visolie die je kan krijgen. Een hiervan is de Sardiene Olie van Decathlon. Betaalbaar, sterk en onweerstaanbaar voor de echte roofvissen zoals snoeken. 

Jerkbaiten met kunstaas 

Jerkbaiten doe je door middel het gebruik van kunstaas. Jerkbait is als het ware een imitatie van een prooivisje die je zelf door het water beweegt om de snoek tot aanval over te laten gaan. Omdat de snoek een zichtjager is, is uiterlijk van je jerkbaits onwijs belangrijk. Sommige exemplaren zijn bijvoorbeeld een exacte kopie van een prooivisje, daar waar er bij sommige soorten gebruik wordt gemaakt van felle kleuren. Met loodgewichtjes zorg je voor het uitbalanceren van het aas. Zo lijkt het alsof het aas bijna natuurlijk door het water zwemt. Al gebeurt dit door je eigen bewegingen. 

Beste jerkbaithengel 

Deze Sportex Opal Jerkbaithengel is een korte hengel en daarmee ook prima te gebruiken voor vanuit de boot. Met een werpgewicht van 90 tot 130 gram werp je ook gemakkelijk vanaf de kant naar dieper water. Ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld ook op zoek bent naar een goede hengel voor het vangen van snoekbaars. De top heeft een goede actie waardoor het drillen van de vis gegarandeerd een feestje wordt. 

TIP: Beste jerkbaithengel set met molen

Zoek je naar de perfecte hengelset met molen voor het snoek vissen? De Penn jerkbait hengel is compleet en uitgerust met een Penn Wrath molen in de maat 4000.

Beste kunstaas voor snoek 

Om te snoeken kan je verschillende soorten kunstaas gebruiken. Eigenlijk alle soorten kunstaas zijn wel geschikt om mee te snoeken. Jerkbaits zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor de snoek. Denk hierbij aan de SPRO Rapper. Dit is een jerkbait van 10 à 15 centimeter. 

Daarnaast kan je voor snoek(baars) ook shads gebruiken. Dit kunstaas komt in felle kleuren of juist in een natuurlijk model om de snoek tot aanbeet te verleiden. Een voorbeeld van een goede shad voor de snoek is de Savage Gear Soft 4play. Andere alternatieven voor kunstaas zijn pluggen en spinners. Zoals de Mepps Lusox en Pikefighter Triple. Met het juiste kunstaas is een grote snoekbaars iets zo goed als zeker in de boeken zit. Zeker als je ook nog eens afwisselt. De ene snoek is de ander niet. Zo kan het soms helpen om van aas te wisselen als je de kans op aanbeet wil vergroten. 

Snoek vangen vanaf de boot 

Ga je snoek vissen door middel van trolling? Dan sleep je jouw kunstaas als het ware achter de boot aan om een jager zoals de snoek te vangen. Het is een simpele, toch leuke manier om snoek(baars) te vangen. Je hengel laat je in de steun liggen en zelf geniet je van de tijd op het water en de omgeving. Gebruik voor het vangen van snoek vanuit een boot wel een kortere hengel als wanneer je vanaf de kant vist. Dit heeft alles te maken met ruimte. Zorg er daarnaast. Voor dat je kunstaas redelijk van de bodem blijft. Sleep je de aas te diep en over de bodem? Dan loop je het risico dat je ergens achter blijft haken. Gebruik bij voorkeur drijvend kunstaas om op deze manier snoek te vangen. 

Beste trollinghengel 

Op zoek naar de perfecte boothengel? Met de Penn Battalion Trolling hengel is gemaakt voor trollen, driften en het vissen met poppers. De hengel is gemaakt van een hoogwaardig carbon blank. De Fuji en ALPS onderdelen zorgen dat het snoekfeestje helemaal compleet is. De hengel perfect voor het vissen op grotere snoeken en snoekbaarzen, maar is ook te gebruiken voor wanneer je vanaf een boot gaat zeevissen. Kortom: een multifunctionele hengel, gemaakt voor de grote jongens. 

Veelgestelde vragen over snoek vissen