Nachtvissen

Nachtvissen; wat is het en wat heb je allemaal nodig?

Nachtvissen is een statische vorm van visserij. Je kan in de nacht vissen op karpers, maar ook op roofvissen. Beide soorten vissen laten zich meestal ’s nachts makkelijker vangen dan overdag. Iets waardoor nachtvissen niet alleen leuk is, maar ook zeker zijn vruchten afwerpt. Wat houdt nachtvissen precies in en wat moet je allemaal meenemen? 

Om een lang verhaal kort te maken; nachtvissen doe je dus ’s nachts. De meeste vissers kiezen er dan ook voor om een hele nacht en avond te blijven zitten. Het is dus niet alleen een leuk visuitje, maar heeft ook heel veel weg van kamperen. Een avondje nachtvissen zorgt er dan ook voor dat je echt kan opgaan in de natuur. Nog een reden waarom menig visser er wel eens een nachtje op uit gaat. 

Wat nodig voor nachtvissen? 

Wanneer je gaat nachtvissen heb je een paar vanzelfsprekende items nodig. De rest is vooral afhankelijk van op welke vissoort je gaat vissen en wat voor een jaargetijde het is. Om het wat makkelijker te maken hebben we een paar van de dingen die je nodig hebt op een rij gezet: 

Standaardbenodigdheden 

De dingen die onmisbaar voor tijdens het nachtvissen zijn natuurlijk je hengel, een goede visstek, rodpods, aas, beetverklikkers (met ontvanger) en een fijne bivvy of tent. Ga vooraf de visplek al even verkennen om te bekijken waar je de tent kan neerzetten. Let er daarbij ook goed op of er nog genoeg ruimte is voor je hengels, het dresseren van de vis en het binnenhalen. Let erop dat een schuine waterkant misschien handig lijkt, maar snel glad kan worden. In het donker kan je hier minder goed op anticiperen en het laatste wat je wil is dat je tijdens het nachtvissen met natte kleding komt te zitten. Houd hier dus rekening mee! 

Visspullen voor het vissen tijdens minder weer

Je kan in Nederland van een paar dingen uitgaan: Of het is stralend weer of je regent bijna letterlijk het water in. Gelukkig kan het weerbericht je hier al een beetje op voorbereiden. Zijn de weersvoorspellingen slecht? Zorg dan voor voldoende beschutting. Het is het beste om zo weinig mogelijk wind of regen te vangen, zeker als het ook nog eens kouder is. Vergeet het daarnaast niet om een fijne bedchair en slaapzak aan te schaffen. Verlichting is tevens onmisbaar. Investeer in een goede zak- of hoofdlamp. Probeer echter niet te veel op het water te schijnen. Hier schrikken de vissen weer van. Zonde, aangezien je toch een paar uur bezig bent om die ene joekel van een karper of snoek binnen te halen.

Regels

Let op: het is niet zo dat je overal maar mag vissen. Doe je dit toch? Dan loop je het risico om een boete te krijgen. Daarnaast moet je direct al je spullen bij elkaar rapen en verkassen. Niet bepaald waar je op zit te wachten als je net alles hebt klaargezet. Wil je weten waar je mag nachtvissen in Nederland? Op de website Sportvisserij Nederland vind je een overzicht van plekken waar ’s nachts gevist mag worden. 

Veelgestelde vragen nachtvissen