Meerval vissen wint het aan populairiteit. Dit is niet zo gek, want het is de grootste vis die je in Nederland kan vinden en het is een hele sport om een joekel van een meerval binnen te halen. Wat maakt meerval vissen zo bijzonder en waar kan je deze ‘monstervis’ zoal vinden? In dit blog lees je alles over het vissen op meerval.
Meervallen komen steeds vaker voor in Nederland. Dit heeft er mede mee te maken dat de meerval vis een bedreigde diersoort is geweest. Hierdoor mocht de vis niet gevangen en meegenomen worden. Daarnaast wordt het water in Nederland ieder jaar een beetje warmer. Dit is gunstig voor het voorbestaan en groei van de meervalpopulatie. Dammen en waterkeringen zijn daarnaast zo vriendelijk gemaakt dat meervallen hier geen last van ondervinden. Neem al deze factoren bij het feit dat een meerval ongeveer 30 jaar oud kan worden en het is volstrekt begrijpelijk dat de populatie meervallen in de laatste jaren zo is toegenomen.
Over de meerval en meerval vissen
De meerval is een lichtschuwe bodemvis en heeft een lang lijf met een platte bek en grof gebouwde kop. De bek van een meerval heeft zowel op de onderste- als bovenkaak platen met kleine tanden. Voor mensen voelen deze tandjes aan als schuurpapier. Tevens kenmerkend voor het uiterlijk van de meerval zijn de zes tastdraden (vier op de onderkaak en twee voor de ogen). Een meerval heeft geen schubben en kleine ogen voor op de kop. Een meerval kan gemiddeld 2,5 meter lang worden (in Nederlandse wateren). De meerval vis kan 80 jaar oud worden. Wat over verklaard waarom de populatie aan meervallen ook gemakkelijk toe kan nemen. Gemiddeld worden de vissen ongeveer 30 jaar oud. In buitenlands, warmer water wordt de meerval zelfs nog groter. Het is dan ook niet zonder reden dat er ieder jaar een tal van Nederlanders een visvakantie boeken naar een land waar vissen op grotere meervallen mogelijk is.
Eetgewoonte meerval
De meerval kan je niet vergelijken met bijvoorbeeld een karper. Meervallen zijn namelijk roofvissen. Ze zijn dus gek op levend aas. In de natuur eten ze vooral wormen, slakken, kikkers, kleinere visjes en zelfs (jonge) vogeltjes. Voornamelijk doen ze zichzelf te goed aan de kleinere prooivissen. Deze worden in zijn geheel doorgeslikt. Dit is ook heel makkelijk, omdat de meerval een onwijs grote en brede bek heeft waarmee hij alles op zijn pad in een hap opslokt. Een meerval jaagt daarnaast het liefste in de nacht. Dit heeft te maken met lichtschuwe karakter van de vis. In de winter (als het watertemperatuur onder de 7 graden duikt) gaat de vis in winterslaap. Rond deze periode kan je beter niet gaan meerval vissen. Doe je dit wel? Zoek dan het allerdiepste stukje, obstakelrijk water op. De kans is groot dat de meerval hier, in warmer water, is gaan schuilen om te overwinteren.
10x Hoe vang je een meerval? Tips
Genoeg over de eigenschappen van de meerval. Een beetje sportvisser wil namelijk vooral weten hoe hij/ zij een van deze monstervissen aan de haak kan slaan. Hoewel vissen altijd een bepaalde geluksfactor met zich meebrengt zijn er een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden als je een meerval wil vangen.
Tip 1) Gebruik materiaal dat je voor meerval vissen kan gebruiken
Een van de belangrijke dingen als je op meerval gaat vissen is het juiste materiaal. Te licht materiaal is absoluut niet geschikt voor het vissen op meervallen. Veel vissers hebben een snoek in hun achterhoofd als ze gaan vissen op meerval. Een groot verschil tussen deze twee roofvissen zit hem in het formaat. Een meerval kan zomaar 2,5 meter lang worden. Deze is dus vanzelfsprekend, vele maker sterker dan een snoek. Een lichte spinhengel zal de kracht van deze vis niet, of ternauwernood overleven. Een zware spinhengel met een werpgewicht van 100 gram is echter wel geschikt voor de meerval. Je hebt daarnaast ook echte meerval hengels. Een langere hengel is noodzakelijk, omdat je deze vis meestal vindt op grotere rivieren. Een visboot is ook een oplossing. In dit geval mag je hengel korter zijn. De molen moet minstens de maat 4500 hebben. Deze molens zijn geschikt voor het vangen van een vis van dit, bijzondere, formaat.
Tip 2) De tijd dat je gaat vissen
De vis is lichtschuw, dus het heeft relatief weinig nut om in de middag, als de zon het hoogste staat te gaan vissen. Je vist het beste op meerval tijdens de zonsonderdag, avondschemering en nacht en vroege ochtend.
Tip 3) Statisch meerval vissen
Je kan statisch meerval vissen met pellets en van de kant. Dit is een leuke en toegankelijke manier om voor het eerst op deze vis te vissen. Dit lukt prima als je maar weet waar de meerval zich graag schuilhoudt. Denk aan geulen, takken en met verschil in stroming. Je kan eventueel ook voorvoeren, maar dit heeft weinig nut als er teveel stroming staat. De meerval heeft een slecht zicht en is daarom afhankelijk van andere zintuigen. Zijn ‘voelsprieten’ hebben er ook een handje in om de vis te helpen om zijn weg te vinden over de bodem. Aas wat beweegt of sterk ruikt heeft wel de voorkeur, omdat geur en geluid twee dingen zijn waar de meerval wel door getriggerd wordt.
Tip 4) Waar op meerval vissen?
Meervallen zijn gek op groter en dieper water. Een slootje of klein meertje is dus geen geschikte plek om op meerval te vissen. Je vist op meerval in de Maas, Waal of Rijn. Een ander alternatief is een groter meer. Zo kan je ook op meerval vissen in de Biesbosch. Nog beter zijn de zijtakken van deze rivieren, bruggen, havenhoofden en andere obstakels voor stroming. Met een deeper weet je zeker dat je de perfecte schuilplekken voor de meerval weet te vinden en het snelste een meerval zal vangen.
Tip 5) Obstakels
Heb je een goede plek gevonden? Verken dan je stek. Waar zitten er obstakels en kan je de vis in het gemak drillen, zonder dat je ergens achter blijft hangen. Door te weten welke obstakels en plekjes je moet vermijden is het verstandig om goed te kijken waar eventuele zich, eventuele problemen kunnen voordoen. Tijdens het vissen op meerval laat je niets aan het toeval over!
Tip 6) Overig materiaal om mee op meerval te vissen
We hadden het net al over de hengel, molen en het werpgewicht dat je nodig hebt om op meerval te vissen. Toch is dat niet het enige wat je meeneemt als je op dit boeiende visavontuur gaat. Met een dobber kan je bijvoorbeeld elke type aas op elke gewenste diepte gebruiken. Een meerval is gek op obstakels en meervalvissen met bijvoorbeeld een onderwaterdobber is perfect om tussen een begroeide bodem aan de slag te gaan. Ga je meerval vissen met een dobber? Gebruik dan dauwpieren of doodaas. Gebruik een dobber van minimaal 100 gram voor het vissen op meerval. Is het water dieper? Gebruik dan ook een onderwaterdobber voor de meerval of vis met een schuifmontage zodat je op half water aan de slag kan. Gebruik deepers om eventuele plekjes te vinden waar de meerval zich kan bevinden. Wil je vanaf het water vissen op meerval? Dan is een (belly)boot natuurlijk onmisbaar.
Tip 7) Geluid
Meervallen hebben slechte ogen. Zoals we net al omschrijven zorgt dit ervoor dat de overige zintuigen van de vis alleen maar sterker werken. Geluid maken om de meerval te lokken is een goede manier om er een te vangen. Een manier om het juiste geluid te maken is door middel van het zogenaamde kwakhout. Kwakhout produceert een specifiek geluid in het water waar meervallen door worden aangetrokken. Kortom: een handig hulpmiddel als je de kans op een meerval vangen wil vergroten.
Tip 8) Handschoenen
Hoewel een meerval geen echte, scherpe tanden heeft kunnen de ‘schuurpapierplaten’ er zeker wel voor zorgen dat je jouw handen ophaalt bij het binnenhalen van de meerval. Gebruik daarom speciale meervalhandschoenen om eventuele verwondingen te voorkomen.
Tip 9) Diervriendelijk omgaan met de meerval
Het is, net zoals bij iedere andere vorm van visserij, belangrijk dat je de meerval op dusdanige manier behandelt dat deze niet beschadigd raakt. Een meerval is daarnaast flink zwaar. Dit is iets wat veel vissers onderschatten. Gebruik bijvoorbeeld geen kieuwgreep. De meerval is hier te zwaar voor en dat zal zeker voor beschadiging zorgen. Je kan de vis het allerbeste in het water onthaken. Wegen kan je bij meervallen groter dan 1 meter beter niet doen. Houd de vis in dat geval niet uit het water, want het gewicht van de vis kan ervoor zorgen dat er intern teveel druk ontstaat. Door je gevangen meervallen diervriendelijk te behandelen zorg je ervoor dat iedereen, nog jarenlang plezier kan hebben van het vissen op meervallen.
Tip 10) Aas voor de meerval
Ga je vissen op meerval? Gebruik dan bij voorkeur levend aas (wormen). Je kan bijvoorbeeld meerval vissen met wormen. Je kan ook meerval vissen met pellets, maar dit gebeurd meestal op een kweekvijver. Deze vissen worden vanaf jongs af aan al gevoerd met deze vorm van kunstaas. Het gebruik hiervan zorgt dan ook meestal voor een ware frenzy rond het aas, waardoor de vangst vergemakkelijkt wordt. Ook in wild zijn er verhalen van het succes van pellets tijdens en het vangen van meerval. Dit heeft te maken met de waarmening van de vis. Hoewel een meerval nagenoeg niets ziet zijn zintuigen zoals reuk, zicht en tast veel beter ontwikkeld. Een sterk geurspoor van pellets zorgt er dan ook voor dat de vis getriggerd wordt tot jagen. Een ander aastype is (groot) kunstaas. Bij voorkeur spinners die zorgen voor beweging en geluid in het water. De meerval is een roofvis en zal het kunstaas aanzien als prooivisje. Een van de hapjes die deze vis niet kan weerstaan.
TIP: Beste aas voor meerval vissen
Voor een meerval gebruik je aas met een sterk geurspoor of beweging. Spinners maken beweging en geluid in het water. Met deze 30-delige set heb je genoeg spinners in je viskoffer om te kijken naar wat de meerval aantrekkelijk vindt.
Afmeting: 10 x 20 x 2 cm
De Ebro en meerval vissen
De Ebro in Spanje is een populaire plek om op meerval te vissen. Door het zachte klimaat zijn deze meervallen en ook karpers onwijs groot. Het wordt dan ook wel Big Game meerval vissen genoemd. Meerval en Ebro zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden en deze plek is dan ook al sinds de jaren 90 een populaire plek voor onvergetelijke visvakanties. Rond de Ebro vind je veel bedrijven voor je op meerval kan vissen. Materiaal meenemen is meestal niet eens nodig. Dit kan je gewoon huren op locatie. Er zijn zelfs bedrijven waarmee je vanuit een boot kan vissen op de Ebro. Beetalarmen, deepers en overige attributen moet je echter wel zelf aanschaffen en meenemen.
Regels vissen op meerval
Of je nu in Nederland of in het buitenland op meerval gaat vissen, er zitten altijd regels aan verbonden. Sinds 1 oktober 2012 is het dan ook volgens de Visserijwet toegestaan om het gehele jaar door op meerval mag vissen. Je mag hier wormen bij gebruiken. Je moet iedere vangst direct terugzetten. Neem je een meerval mee of probeer je deze door te verkopen? Dan ben je strafbaar bezig en kan je (hoge) boetes krijgen.
Samenvatting vissen op meervallen
Om een lang verhaal kort te maken: het vissen op meerval is een spannende en uitdagende vorm van visserij. Je weet namelijk maar nooit hoe groot de vis is die je uit het water haalt. Misschien haal jij ook het nieuws wel met een nieuw record voor de gevangen monstervis? Je kan op verschillende manieren op meerval vissen. Vanaf een boot, statisch of actief en ook vanaf de kant. Meervallen vang je het beste in grotere wateren. Denk aan een grote rivier, zoals de Maas of een meer zoals deze in de Biesbosch. Je gebruikt hiervoor een grotere en stevige hengel. Daarnaast is het onwijs belangrijk om een grotere molen te gebruiken. Dood aas, pellets en wormen zijn aassoorten waar de meerval warm voor loopt. Behandel de vis altijd met respect, zodat je nog jarenlang kan genieten van het meervalvissen en alles wat erbij komt kijken. Wil je Big Game meervalvissen? Boek dan vooral eens een reisje naar de Ebro voor de ultieme karper en meerval belevenis.