grootste vis ooit gevangen

Grootste vis ooit gevangen in Nederland

Je vis meten en wegen doe je natuurlijk niet voor de lol! Want heb je een echte grote vis aan de haak geslagen, dan maak je kans dat je (samen met de grootste vis ooit gevangen van zijn soort) op de officiele recordlijst voor zoetwatervissen terecht komt.

Zo wordt jouw recordvangst officieel geregistreerd als de grootste zoetwater vis ooit gevangen in Nederland Nederland. Nieuwsgierig wat tot nu toe de grootste gevangen vissen van het land zijn? We hebben een top tien gemaakt van de grootste jongens.

Regels record grootste vis ooit gevangen

De grootste vis ooit gevangen aan de haak slaan is niet het enige wat je moet doen. Er zitten wat voorwaarden aan een dergelijk record om het zo eerlijk (en diervliendelijk) mogelijk te houden. Hier moet je record aan voldoen:

  • De vis moet met de hengel zijn gevangen op de juiste manier gehaakt.
  • Deze moet levend in hetzelfde water zijn teruggezet.
  • De vis moet in Nederland gevangen zijn (voor BBRZ in België).
  • Vermeld de geclaimde lengte in hele centimeters, waarbij naar beneden wordt afgerond (bv. 48,8 cm = 48 cm). Meld eventueel het gewicht, dit is echter niet noodzakelijk.
  • BELANGRIJKSTE: een foto/video van de gehele vis met meetlint
  • Geef naast je volledige naam ook de vangstdatum door.

Bron: Beet.nl

Top 10 grootste vissoorten ooit gevangen in Nederland

Nederland telt zo’n 70 verschillende soorten wilde zoetwatervissen. Hier zitten ook de van nature kleinere soorten bij, maar deze hebben het (vanzelfsprekend) niet geschopt tot deze top 10. Wat is dan wel de grootste vis ooit gevangen in Nederland? Daar kom je snel genoeg achter!

Nummer 10: Grootste brasem ooit gevangen

De grootse brasem is gevangen op 13 augustus 2017 en het record staat op de naam van Edwin Welhuis. Hij sloeg een brasem van maar liefst 77 centimeter in 7.28 kg zwaar aan de haak. En hoe zit dat er dan uit? Een 77 centimeter lange brasem? Kijk maar naar de foto! Een gemiddelde karper is nog niet eens zo flink!

Brasem record 77 cm
Bron: Beet.nl

Nummer 9: Grootste barbeel

De grootste barbeel staat op naam van Joost van Diepstraten en is maar liefst 88 centimeter lang. Met deze bijzondere vis behaalde hij in 2012 het BNZR barbeelrecord. Tot nu toe een van de langst staande records die nog altijd verbroken moet worden.

Barbeel record joost van diepstraten
Bron: Beet.nl

Nummer 8: De grootste snoekbaars ooit gevangen

De grootste snoekbaars ooit gevangen was maar liefst 105 centimeter lang. De gelukkige visser die deze joekel aan de haak heeft geslagen heet Igor Vucenic. Hij ving de snoekbaars op 19 maart 2020.

105 cm record snoekbaars
Bron: Beet.nl

Nummer 7: De grootste zilverkarper

De grootste zilverkarper is nog niet eens zo heel lang geleden gevangen. Op 16 september 2021 om precies te zijn. De gelukkige recordhouder is Mike Slingerland. Hij ving de 107 centimeter lange zilverkarper. Iets waar hij, als we naar de foto kijken, zelf ook nogal verbaasd over was.

NL record zilverkarper
Bron: Beet.nl

Nummer 6: De grootste karper ooit gevangen

Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober 2000 van Joop Butselaar. Niet zo gek, want deze karper is dan ook met recht een monstervis te noemen. De vis was 108 centimeter lang en maar liefst 31,4 kilogram zwaar.

Record karper
Bron: beet.nl

Nummer 5: Grootste graskarper

Het record van de grootste graskarper dateert uit 2017. Op 18 augustus ving Daan Selbech een 112 centimeter lange graskarper. Niet alleen zijn lengte was indrukwekkend, want met een gewicht van 21 kilo is de vis met recht een beest te noemen. Wauw!

Graskaper record
Bron: Beet.nl

Nummer 4: De grootste paling

De record van de grootste paling ooit gevangen in Nederland stamt nog uit het jaar 2013. Henk van Hasselaar heeft toen, op 29 augustus, een 118 centimeter lange paling aan de haak slagen. Het oude record stond op 115 centimeter en dateerde van maar liefst vier jaar daarvoor. Kijk eens even naar deze grote jongen? Hier kan je een aardig broodje van maken.

Record paling
Bron: Beet.nl

Nummer 3: De grootste snoek ooit gevangen

En zo is het alweer tijd voor onze top drie. Een lijstje aan ‘monsters’ waar je het liefste snel je hengel voor uit je schuur pakt om het record te verbreken. We trappen af met het record van de grootste snoek ooit gevangen. Deze was maar liefst 1.38 centimeter lang! Ter vergelijking: een snoek wordt op zijn hoogst 1.45 centimeter lang, dus deze vis was met recht een volgroeid exemplaar te noemen. Het record staat op naam van Siegried Schon en is sinds 13 oktober 2019 nog niet verbroken.

Nederlands record snoek
Bron: Beet.nl

Nummer 2: De grootste steur

De nummer twee grootste vis ooit gevangen behoort tot de steur. Een Sibirische steur om precies te zijn. Fabian Gunst ving de vis op 12 augustus 2020 op de Ijssel ter hoogte van Kampen. Op dit moment was er nog geen record geregistreerd voro de Siberische steur. Een primeur dus! En dan eentje waar de concurrenten waarschijnlijk heel veel moeite voor moeten doen om het record te verbreken.

142 cm steur record
Bron: Beet.nl

Nummer 1: De grootste meerval ooit gevangen

Hoe kan het ook anders? De grootste vis die ooit in Nederland is gevangen is natuurlijk geen andere soort dan: de meerval! Deze vis wordt niet voor niets het monster van de Nederlandse wateren genoemd. Op 2 november 2021 ving Jeroen Breur deze recordvis. Grote meervallen komen steeds vaker voor in Nederland. Het record wordt dan ook regelmatig gebroken. We zijn vooral benieuwd naar hoe een grotere meerval er dan wel niet uit moet zien. Wat een bakbeest is dit!

Bron: Beet.nl