Forelvissen met foreldeeg. Hoe gaat dit in zijn werk?

foreldeeg

Verschillende kleuren foreldeeg

Foreldeeg is een van de meest gebruikte aasvormen voor tijdens het forelvissen. Dit speciale deeg is te krijgen in allerhande soorten geuren, smaken en kleuren. Wil je foreldeeg gebruiken? Dan is het vooral belangrijk dat je het deeg op de juiste manier aan de haak bevestigd. Net zoals bij het gebruik van spinners, lepels en shads is het de bedoeling dat het deeg onder water gaat bewegen. Alleen zo zal het aas de aandacht van een forel trekken.

Zoals hierboven al aangegeven is foreldeeg te verkrijgen in talloze smaken, geuren en kleuren. Dit is natuurlijk niet voor niets. Iedere soort foreldeeg heeft zijn eigen functie. Zo kan je de felle kleuren het beste gebruiken als je op een water is waar veel zonlicht is. Deze kleuren weerkaatsen het licht waardoor de forel zich extra door het aas voelt aangetrokken. Foreldeeg met glitters vergroot de slagingskans. Ga je in het donker forelvissen? Er is speciale glow in the dark deeg te koop. Dit deeg is geschikt voor de dagen dat het bewolkter is en het water dus ook weinig zonlicht krijgt. Dit deeg geeft letterlijk licht in het donkere water en zorgt er dus voor dat het aas goed te zien is voor de forel.

Hoe krijgt het foreldeeg de juiste vorm?

Het is heel belangrijk dat foreldeeg op de juiste manier aan de haak bevestigd wordt. Het is de bedoeling dat het deeg onder water gaat draaien en de forel het idee geeft dat er een prooidier voorbij zwemt. Zit het deeg niet op de juiste manier op de haak? Dan is er maar weinig kans dat een forel daadwerkelijk aan wil bijten. Je kan foreldeeg op twee verschillende manieren vormen:

Deeg vormen met de hand

Je kan deeg prima vormen met de hand. Dit vergt echter wel iets van handigheid, omdat het zo belangrijk is dat het deeg onder water gaat bewegen. Een ‘ducky’ met de hand maken is dus niet de makkelijkste optie om forel deeg te bewerken. Een deegvormer is in dit geval veruit het simpelste alternatief.

Foreldeeg vormer

Een foreldeeg vormer zorgt ervoor dat je het deeg op de juiste manier vormt om op forel te vissen. Met een deegvormer heeft het aas niet alleen de goede vorm en formaat, maar zit het deeg ook perfect om de haak. Er zit verschil in het soort foreldeegvormer dat je kan kopen. Zo zorgt de een ervoor dat je aas gaat spinnen, daar waar de andere op een wasmot lijkt. Met een deegvormer is de kans op aanbeet groter. Zeker in combinatie met de juiste geuren en kleuren foreldeeg.

X2 Foreldeeg vormer

De X2 foreldeeg vormer heeft de druppelvorm die je nodig hebt om te zorgen dat het aas gaat spinnen. Zo heb je binnen een handomdraai het resultaat dat je nodig hebt om de forel tot aanbeet over te laten gaan.

Albatros Wasmot Baitformer

Deze foreldeeg vormer zorgt voor het zogenaamde wasmot-effect. Wasmotten zijn een smakelijk hapje voor de forel. Het is dus niet zo gek dat je een foreldeegvormer in de vorm van dit beestje kan kopen. De kans op succes is onwijs groot met deze speciale Albatros Wasmot Baitformer. Zeker als je deze combineert met foreldeeg in de juiste kleur en geur. Met deze mal heb je binnen seconden een levensechte wasmot aan de haak en bijna net zo snel, een echte forel.

Forelvissen met foreldeeg?

Forellen in forelvijvers zijn opgegroeid met pellets. Deeg is dus als het ware een bekend en smakelijk hapje en dus bij uitstek geschikt om forel te vangen. Forellen in het wild zijn ook gek op deeg. Het is echter de bedoeling is dat je de forel kan misleiden en verleiden tot aanbeet. Foreldeeg is een prima alternatief als je wat anders wil proberen dan levend of kunstaas.  Je hebt echter de meeste kans op succes als je foreldeeg gebruikt in combinatie met een deegvormer. Beide producten zijn dus geen overbodige luxe voor in de tacklebox. Succes!

Wat is het verschil tussen foreldeel en powerbait? Er is eigenlijk geen echt verschil. Powerbait is een speciaal merk foreldeeg. Powerbait kan je in verschillende kleuren en geuren kopen. Dit assortiment is wellicht iets uitgebreider dan andere soorten forel deeg. Verder is het in de regel hetzelfde product.

Welk kleur foreldeeg is het beste? In de regel is iedere kleur forel deeg geschikt om mee te vissen. De combinatie kleur, geur en visuele aantrekkelijkheid is het belangrijkste. De gemiddelde visser doet er goed aan om groen, wit en zwart deeg in de viskoffer te houden.

Waarom is een foreldeegvormer belangrijk? Het vergt een beetje handigheid om foreldeeg in de juiste vorm te kneden. Met een speciale deegvormer heb je dit probleem niet en heb je binnen een handomdraai het perfecte vorm aas om forellen te vangen.