Een dobber is een veelgebruikt hulpmiddel voor tijdens het vissen. Deze drijft op het water en stelt de visser in gelegenheid om te zien waar het aas zich onder de wateroppervlakte bevindt. Een dobber dient daarnaast ook als beetverklikker. Als deze plotseling veel beweegt, onder water gaat of wegdrijft dan zit er een vis aan de haak en kan deze binnengehaald worden. Wil je meer weten over dobbervissen? In dit artikel vind je alle dobbers op een rij.
Hoe werkt een dobber?
Een dobber drijft op het water en zorgt ervoor dat je haak met aas makkelijk zijn te lokaliseren onder het water. In het geval van dobbers zijn bepaalde dingen belangrijk: namelijk het drijfvermogen, de vorm en eventuele reactie op weersomstandigheden en stroming. Daarnaast is de juiste dobbermontage onwijs belangrijk om een dobber goed te kunnen gebruiken. Gaat dit niet goed? Dan loop je het risico dat je dobber omvalt, niet onder water kan worden getrokken of zelfs zal zinken. Een dobber is als het ware niets anders dan een visuele beetverklikker. Bijt de vis aan? Dan gaat de dobber onder water. Toch is het niet met iedere visserijsoort zo dat de dobber ook echt onder gaat. Ga je op de bodem vissen? Dan gaat de dobber meestal niet onder water, maar komt er vooral beweging in. Zo weet je dat een vis heeft aangebeten en je kan beginnen met het dresseren van je vangst.
Alles over de dobbers en dobber soorten
Je kan dobbers goed onderscheiden door middel van de verschillende categorieën. Toch is het type vis dobber minder belangrijk dan de techniek waarmee je vist. Het is beter om het soort dobber, aan de hand van de techniek, uit te zoeken. Ben je benieuwd naar de soorten dobbers die er verkrijgbaar zijn? Hier vind je een handig overzicht:
Wagglers
Waggler dobbers gebruik je meestal voor het vissen op karper, brasem en andere grote witvissen. Je hebt bij het gebruik van een waggler geen uitloding nodig, omdat je er al gewicht in de dobber zelf zit. Dit zie je ook bij vlokdobbers. Mede door dit gewicht kan je waggler dobbers goed gebruiken met een match- of spinhengel. Dit heeft dus met het werpgewicht van de dobber te maken. Door de zwaarte van de dobber kan je makkelijk ver inwerpen. Ideaal als je speciale roofvis dobbers zoekt en je dieper water moet bereiken om kans te maken op een snoek- of snoekbaars aan je hengel.
Dit zijn de best verkochte Wagglers:
Pellet Waggler
Naast de ‘normale waggler’ bestaan er ook zogenaamde pellet wagglers. Dit zijn in het kort: dobbers die gelijkmatig pellets afgeven op het wateroppervlak. Doordat het aas ondiep wordt aangeboden, worden karpers en witvissen verleid om naar boven te komen zwemmen. Dit heeft mede met voedselnijd te maken. Waar de afwachtende karper eerst nog geduldig zal wachten tot de pellets de bodem bereiken, zal deze uiteindelijk steeds verder naar boven komen zwemmen en aanbijten voor een andere vis dit doet.
Dit zijn de best verkochte Pellet Wagglers:
Snoekdobbers
Ga je snoeken met doodaas? Dan heb je een speciale doodaasdobber nodig. Doodaas vissen betekent dat je vist met dood aas, zoals makreel, sardine of een kleine voorn. Snoekdobbers zijn tussen de 20 en 30 gram zwaar. Het is namelijk niet de bedoeling dat de snoek de weerstand van de dobber voelt. Hierdoor loop je namelijk het risico dat de vis schrikt en het ruime sop kiest. De dobber zelf zijn groter en dikker dan de meeste dobbers. Hierdoor heeft sterke stroming of wind ook geen effect op hoe de dobber ligt.
Dit zijn de best verkochte snoekdobbers:
Forel dobber
De forel is een schuchtere, snelle vis. Om deze reden is de juiste foreldobber heel belangrijk om te gebruiken. Dit heeft mede te maken met de beetregistratie. Een forel zijn aanbeten zijn zo delicaat en snel, dat een goede beetregistratie noodzakelijk is. Wil je gaan vissen met forel dobbers? Dan kan je deze op meerdere manieren gebruiken. Zo kan je actief, passief en slepend vissen op forellen. Slepen doe je het best met een lange, dunne pen. Ook wel een sleepdobber genoemd. Je kan ook Bombarda’s gebruiken. Het belangrijkste aan een forel dobber is dat de dobber niet te veel weerstand mag geven. Hierdoor zal je forellen weer afschrikken waardoor de kans op aanbeet onmogelijk wordt.
Dit zijn de best verkochte forel dobbers:
De zeedobber
Op zee heb je te maken met heel andere omstandigheden waar je in moet vissen. Zo staat er vaak meer wind, staat er meer stroming en kan je ook meer last hebben van (hoge) golven. Het soort dobber dat je gebruikt heeft mede te maken met het soort vis waar je naar op zoek bent. Daarnaast is het dus ook belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden op het water. Is het water ruig? Dan kan je het beste voor een zwaardere dobber kiezen. Kies een lichte dobber als het relatief rustig is. Houd er rekening mee dat er onder water altijd meer stroming kan zijn dan je verwacht. Het is dus slim om twee soorten dobbers mee te nemen. Voor de zekerheid.
Dit zijn de best verkochte zeedobbers:
Karperdobber
Er zijn eigenlijk geen echte, speciale karperdobbers. Dit zijn eigenlijk gewoon ‘standaard’ dobbers die je (mits je ze op de juiste manier gebruikt) kan gebruiken voor het karpervissen. Dit noem je ook wel penvissen en hier kan je dus ook gewoon pen dobbers voor gebruiken. Je kan dus net zo goed kiezen voor een universele dobber als je wil gaan karpervissen met een dobbertje. Toch worden bepaalde karperdobbers als onmisbaar omschreven voor in je tacklebox. Zo zouden bepaalde merken karperdobbers hebben met een extra accurate beetregistratie. Toch is het zo dat wanneer je op zoek bent naar een karperdobber, net zo goed naar universele dobbers kan gaan kijken.
Dit zijn de best verkochte karperdobbers:
Universele dobbers
Een allround dobber kan je heel breed inzetten. Deze is namelijk voor zo goed als iedere vis te gebruiken. Een universele dobber is daarnaast heel gemakkelijk te monteren. Het dobbertje zit vast met een lijn door de dobber heen. Sommige hebben een oogje. De lijn zet je uiteindelijk op de juiste manier vast met een siliconen ringetje om te zorgen dat de dobber niet gaat schuiven.
Dit zijn de best verkochte universele dobbers:
Sliders/ schuifdobber
Een slider of schuifdobber zit niet vast zoals je ziet bij de allround dobbertjes. De dobber schuift als het ware over de lijn tot deze gestopt wordt door een stuitje. Sliders of schuifdobbers worden ook heel vaak gebruikt als snoekbaarsdobber, omdat je hier makkelijk mee op de (diepere) bodems kan vissen. Wil je een slider gebruiken? Gebruik dan een matchhengel. Sliders zijn als het ware match dobbers omdat het belangrijk is dat een match dobber over de lijn schuift als deze het water raakt. De match dobber zelf is alleen bevestigd aan de onderkant van de lijn.
Dit zijn de best verkochte schuifdobbers/sliders:
Witvis dobbers
Als je gaat vissen op witvis dan heb je altijd dobbers nodig. Dit doe je weer met een vaste- of matchhengel. Een matchhengel is als het ware een werphengel met dobber. Welk soort dobbers je uiteindelijk gebruikt heeft weer te maken met het water waar je op vist en hoe het er allemaal bijligt. Als er nagenoeg geen wind of stroming staat, dan kan je beter kiezen voor lange en slanke dobbers. Is het water en het weer wat onstuimig? Dan is een dikke of ronde dobber beter om te gebruiken, omdat deze weinig worden beïnvloed door weer en wind. Houd jezelf in gedachten dat het altijd heel belangrijk is om je dobber goed uit te loden. Zelfs al is het rustig aan het water. Zo kan je de ideale visdiepte bereiken.
Dit zijn de best verkochte witvis dobbers:
Lichtgevende dobber
Een lichtgevende dobber gebruik je vooral tijdens het vissen in het donker of tijdens donkere weersomstandigheden. Dit zie je vooral tijdens de nachtelijke karper- of strandvisserij waarbij het belangrijk is dat je de dobbers goed kan zien om aanbeet te registeren. Een dobber met licht is meestal een pen dobber, maar er zijn meerdere lichtgevende, soorten dobbers te krijgen. Informeer hierover bij de hengelsportwinkel.
Dit zijn de best verkochte lichtgevende dobbers:
Het belang van de vorm van de dobber
Het lijkt wellicht onbelangrijk, maar de vorm van een dobber is vooral belangrijk voor hoe dobber zich in het water gaat gedragen. Dit is mede afhankelijk van het soort water waar je op gaat vissen. Is het dobberlichaam boller? Dan is de dobber beter bestand tegen stromend water. Een slanke of druppelvormige dobber gebruik je daarentegen weer op stilstaand water. Een lange antenne zorgt voor een stabieler gedrag in het water. Voor vissen die snel en vluchtig aanbijten is het daarentegen weer belangrijk om te kiezen voor een dobber met minder drijfvermogen. De weerstand die de dobber dan geeft om onder water getrokken te worden zorgt er namelijk voor dat je de aanbeet niet juist kan registreren of in het uiterste geval zelfs voor zorgt dat de voor vis het ruime sop kiest. Twijfel je over welke soort dobber je het beste kan gebruiken? Hier vind je een kort overzicht:
Snelstromend water
Ga je vissen op een rivier of op zee? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met een sterke, snelle stroming. In dit geval is het belangrijk dat het zwaartepunt van je dobber boven in de pen zit. Het drijflichaam zelf is kort, zodat er geen risico bestaat dat de stroming de dobber onder water meevoert. Je gebruikt op dit soort wateren het beste een bolvormige of vlagdobber.
Stilstaand en matig stromend water
Tijdens het vissen op stilstaand water zit het zwaartepunt van je langere drijflichaam juist weer onder in de pen. Dit zie je bij de lange pendobbers. Op deze manier kan je eventuele aanbeten zo accuraat mogelijk registeren. Kies op rustig water voor een peervormige dobber of slanke dobber. Een slanke dobber kan je daarentegen weer beter gebruiken als er weinig wind staat.
Universele dobber
Deze dobbers hebben het zwaartepunt in het midden van de pen. De dobber kan een kort of lang drijflichaam hebben, waardoor de dobber op verschillende wateren goed te gebruiken is.
Welk drijfvermogen?
De vorm van de dobber is echter niet het enige belangrijke. Het is slim om te kijken naar wat voor een gewicht je drijflichaam heeft. Dit heeft meestal te maken de waterdiepte. Zo kies je voor een waterdiepte tot 1 meter een lichtere dobber met een drijvermogen tot 0,50 gram. Is het water 1 tot 2 meter diep? Dan is een dobber van 0,50 tot 0,75 prima te gebruiken. Dieper water, zoals een meer van 2 a 3 meter diep bevis je het beste met dobbers van 0,75 tot 1 gram zwaar en water tot en met 5 meter diep heeft een dobber van 1,50 gram tot 2,00 gram nodig.