Wat is een carp cradle?

Een carp crapdle is, op zijn Hollands gezegd, een karper onthaakmat. Deze mat gebruik je om grotere vissen (zoals karpers dus) te onthaken. Wat is een carp cradle en wat is het verschil tussen de verschillende onthaakmatten?

Het belang van een carp cradle zit hem in het welzijn van de vis. Het gebruik hiervan zorgt dat de vis niet beschadigd na de vangt en gezond en wel weer uitgezet kan worden. Er zijn meerdere carp cradles verkrijgbaar.

Wat is het verschillen tussen een carp cradle en onthaakmat

Een carp cradle en onthaakmat gebruik je met hetzelfde doel. Toch zien ze er niet hetzelfde uit. Een onthaakmat kan je letterlijk zien als een ‘mat’ waar je karper op kan neerleggen. Deze mat heeft een opstaande rand, zodat je de vis ook nog enigszins nat kan houden, maar wat is een carp cradle dan?

Carp cradle

Een carp cradle of carp crib kan je zien als soort van hangmat. Dit zorgt ervoor dat de vis niet uit de cradle kan ontsnappen. Is de vis onthaakt? Dan kan je de vis in de carp cradle laten liggen om deze te wegen.

Soorten onthaakmatten

Ook qua onthaakmatten is er verschil. Er zijn meerdere, verschillende onthaakmatten te krijgen. Deze verschillen allemaal weer in kwaliteit en prijs.

Allround onthaakmat

Een allround onthaak mat is wat dikker en geeft hierdoor meer bescherming aan de vis. Deze mat heeft een licht opstaande mat, zodat de vis ook goed kan blijven liggen. Heeft een onthaakmat dit niet? Dan bestaat er altijd een risico dat de vis door te spartelen op de grond terecht komt. Dit beschadigd de schubben en kan er in het uiterste geval voor zorgen dat de vis de vangst niet gaat overleven.

Standaard onthaakmat

Een standaard onthaak mat kan je meer zien als een soort van ‘zeil’. Deze zijn relatief dun. Hierdoor kan je de vis alsnog gemakkelijk beschadigen. Het is dan ook belangrijk om hier heel erg op te letten. Gaat de vis heel erg spartelen? Zet deze dan zo snel mogelijk weer uit om ervoor te zorgen dat de vis gezond blijft. Een standaard onthaakmat heeft daarentegen wel een beschermende werking op de slijmlaag van de vis en is ook nog eens compact. Je kan deze mat dus gemakkelijk, overal mee naartoe nemen.

Hoe gebruik je een carp cradle/ onthaakmat?

Om te beginnen: er is geen enkele zelfrespecterende visser die niet met een onthaakmat op pad gaat. Sterker nog: ga je vissen op een betaalde visvijver? Dan is een carp cradle soms zelfs verplicht. Het doel van deze mat is dat je zo diervriendelijk met de vissen omgaat, dus deze mag absoluut niet ontbreken aan je visgerij.

TIP: de beste onthaaktang

De Ultimatie long bentnose pliers onthaaktang is gemaakt om allerlei soorten vissen gemakkelijk te onthanken. Onmisbaar voor in je viskoffer!

Ga je vissen? Zorg dan dat je alles vooraf netjes klaar hebt gezet. Vul een emmer met water om je gevangen vissen op de mat nat te maken en om de cradle zelf te ontdoen van eventueel zand of vuil. Lukt het onthaken niet gelijk? Gebruik dan een onthaaktang en houd de vis goed nat terwijl je het haakje probeert los te krijgen. Blijf bij de vis staan, omdat deze anders van de mat kan vallen. Je kan de carp cradle tevens gebruiken om de vis weer uit te zetten. Doe dit ook zo voorzichtig mogelijk. Je zal zien dat de karper weer op zijn gemakje naar dieper water zwemt.

Veelgestelde vragen carp cradles