Rodpod kopen? Ontdenk de beste hengelsteun van 2021!

odpod is, kort gezegd, niets anders dan een hengelsteun. Je kan hier meerdere hengels in laten steunen, zodat je even je handen vrij hebt om andere dingen te doen. Beetmelders en swingers kunnen tevens aan de rodpod worden bevestigd. Wil je een rodpod kopen? In dit blog geven we je uitleg over de verschillende soorten rodpods en de beste hengelsteunen van 2021.
beste rodpod

Als je een hengelsteun gaat kopen, dan is het vooral belangrijk om te kijken naar hoe stevig en robuust is. Er zit een verschil tussen banksticks en rodpods. De eerstgenoemde hengelsteun moet je in de grond duwen. Hierdoor blijft de bankstick stabiel, maar het zorgt er ook voor dat je deze niet overal kan gebruiken. Een roodpod kan je op een zachte en harde ondergrond gebruiken. Ze zijn dus een stuk veelzijdiger.

Dit zijn de 10 beste rodpods van 2021:


5 keer de beste rodpod van 2021 uitgelicht

Heb je een rodpod nodig? Dan hebben we hier een handig overzicht van de beste rodpods van 2021.


De beste hengelsteun voor op de boot: De Daiwa boot rodpod

Een hengelsteun voor op de boot moet stevig kunnen blijven staan, omdat je deze nergens in ‘vast kan zetten’. De Daiwa rodpod voor de boot is een RVS, draaibare boot hengelsteun. De pod is geschikt voor drie hengels en kan tot en met 90 graden in de hoogte versteld worden. Je kan deze boot hengelsteunen ook gebruiken voor op een steiger of brug.

Bekijk de Daiwa rodpod bij onderstaande webshop(s):

Beste mini rodpod: X2 Rodpod

Omdat karpervissen een statische manier van vissen is een rodpod geen overbodige luxe. Een karperhengel is veelal zwaar en lang. Om hier urenlang mee langs de waterkant te staan is dus (op zijn zachtst gezegd) onhandig. De X2 Basis Rodpod is een goedkope rodpod voor karper vissen. De gunstige prijs maakt het een aantrekkelijke hengelsteun voor heel veel vissers. De rodpod is geschikt voor beetmelders en is makkelijk mee te nemen. Let op: omdat de rodpod licht van gewicht is, kan je deze niet gebruiken op een harde ondergrond tijdens onstuimig weer.

Bekijk de X2 Basis Rodpod bij onderstaande webshop(s):

Beste rodpod voor karper vissen: Fox Horizon Rodpod

Ben je al wat meer ervaren op het gebied van karpervissen? Dan zijn duurdere rodpods geen overbodige investering. Hiermee kan je op zowel zachte, als harde ondergrond uit de weg en een beetje wind of regen zal de steun dan ook niet uit balans brengen. De Fox Horizon Rodpod is onwijs sterk en stabiel. De hengelsteun is geschikt voor drie hengels en heeft een dubbele balk voor extra stabiliteit. De vier poten zijn afzonderlijk te stellen, zodat de vishengel steun goed in balans blijft.

Bekijk de Fox Horizon Rodpod bij onderstaande webshop(s):

De beste driepoot hengelsteun: Albatros driepoot hengelsteun

Een driepoot rodpod is uitermate geschikt als strandsteun. Strandsteunen moeten kunnen blijven staan in het zand of op dijken. Het is dan ook belangrijk dat deze de lange hengels kan dragen. De Albatros hengelsteun is de beste driepoot rodpod op de markt. De steun is licht, maar ook heel robuust. Je kan de rodpod verstellen, zodat je hengels altijd stevig blijven staan.

Bekijk de Albatros driepoot hengelsteun rodpod bij onderstaande webshop(s):

Beste rodpod met beetmelder: JRC Rodpod met beetmelder en wakers

Een complete starterset is onwijs handig! Zo hoef je geen hengelsteun en accesoires apart te kopen. Dit is ook heel prettig voor je portemonnee, omdat een complete set vaak goedkoper is. De JRC starterset bestaat uit een rodpod, twee beetmelders, twee indicator kits en twee achtersteunen. De pod is robuust en licht van gewicht. De grote verstelhendel zorgt voor een optimale krachtverdeling en de poten hebben een intelligente spreiding en hoekafstelling. Met deze complete set kan je direct aan de slag. Ideaal voor als je een lekker nachtje wil karpervissen met drie hengels!

Bekijk de JRC Rodpod met beetmelder en wakers bij onderstaande webshop(s):

Rodpod kopen?

Ben je na het lezen van dit artikel uit welke rodpod je wil gaan kopen? Gelukkig hoef je dan niet lang te zoeken. De meeste hengelsportzaken hebben namelijk meerdere soorten rodpods in hun assortiment. Ze komen daarnaast in verschillende prijscategorieen. Op deze manier kunnen de beginners en gevorderde vissers gebruik maken van een passende hengelsteun. Ben je benieuwd naar welke steun het beste bij je past? Schroom dan niet om advies te vragen bij je hengelsportwinkel. Het personeel helpt je graag bij het uitzoeken van de perfecte rodpods.

Waar kan je een rodpod voor gebruiken?

Een rodpod gebruik je voor de meer passievere vormen van vissen. Denk aan karperen. Daarnaast zijn er ook hengelsteunen voor op de boot of op het strand. Let op: een hengelsteun voor op de boot ziet er weer anders uit dan een steunvoor karper vissen. Dit heeft alles te maken met de mogelijke ondergrond en de stabitileit van de rodpod. Zo is een hengelsteun voor karper weer robuuster, omdat je hier ook je beetmelders en swingers aan kan hangen.

rodpod kopen

Waar moet je op letten?

Het is dus onwijs belangrijk om te kijken of je gaat voor een rod pod of vis hengelsteun. Het is namelijk niet de bedoeling dat je hengels tijdens het vissen uit balans raken. Dit kan ook van invloed zijn op je beetmelders. Die door inbalans de aanbeten niet meer kunnen registeren. In een erger geval komt je hengelsteun, met hengels er in, ten val. We hoeven denk ik niet uit te leggen waarom dit niet bepaald gunstig is. Wat betreft rodpods is er een duidelijk verschil in kwaliteit. Zo zijn de duurdere, bekende merken hengelsteunen vaak van betere kwaliteit dan de low budget rodpods. Het is, zeker als je een ervaren (sport)visser bent, slim om een wat duurdere set aan te schaffen. Zo voorkom je proberen tijdens het vissen zelf.

Welk formaat roodpod heb ik nodig?

Rodpods komen in verschillende soorten en maten. Je hebt ze heel groot en in het klein. Er is zelfs een super-de-luxe visstoel met een hengelsteun te krijgen. Welke rodpod je uiteindelijk kiest heeft enerzijds met je persoonlijke voorkeur te maken, maar ook met het visserijsoort dat je wil beoefenen. Een hoge hengelsteun is bijvoorbeeld handig als je op groot water gaat vissen. Een kleinere rodpod werkt prima voor sloten, plassen en kanalen. Een strandsteun ziet er ook weer anders uit. Dit is meer een soort van driepoot waar je de hengel op kan laten rusten. Lees hier alles over de beste strandhengels voor meer informatie over strandvissen en de benodigdheden.

Wat heb je nodig als je een rodpod gaat gebruiken?

Wanneer je rodpods wil gaan gebruiken, kan het zo zijn dat je enkele accesoires nodig hebt om en de levensduur van de hengelsteun te behouden en er optimaal gebruik van te maken. Een speciale tas is belangrijk om de steun zo netjes mogelijk te houden. Wanneer je gebruik maakt oor een hengelsteun voor karper vissen, dan is een beetmelder en swinger ook handig om in je bezit te hebben. een hengelsteun voor karper is namelijk zo gemaakt dat je deze gemakkelijk kan ophangen.

rodpod karper

Kan een rodpod niet mee in de foudraal?

Een foudraal is normaal gesproken heel handig om wat van je visspullen mee te dragen. Een rodpod past hier helaas niet bij. Om te beginnen omdat deze hengelsteun nu eenmaal wat groter is. Ook als het aankomt op het transportformaat. Je hebt hier dus echt een speciale tas voor nodig. Er zijn gelukkig ook merken die deze speciale tas meeleveren. Als dit het geval is, dan kan je dit lezen bij de productinformatie of navragen bij de hengelsportzaak. Een dergelijke tas is wel heel belangrijk als je de rodpod netjes wil houden. Zo gaat deze lang mee en heb je er ook echt lang plezier van.

Rodpod, bankstick of rod holder

Er zit dus wel duidelijk verschil in de rodpods en hengelsteunen. Dat wil echter niet zeggen dat het een beter is dan het ander. Sterker nog: in sommige gevallen is een simpele bankstick meer dan voldoende om mee aan de slag te gaan. Om je een wat duidelijker beeld te geven van rodpods en een andere soort vishengelsteun hebben we een duidelijk overzicht voor je gemaakt. Zo weet je precies waar en wanneer je een bepaald soort hengelsteun kan gebruiken.

TIP: Scotty hengelsteun

Soorten rodpods

Het kan, zeker als je nog niet thuis bent in de rodpods, best lastig zijn om te bepalen wat nu het verschil is en waar je de hengelsteun voor kan inzetten. Daarnaast zijn rodpods nu ook niet echt heel erg goedkoop. Natuurlijk: er zijn ook voordelige hengelsteunen te krijgen. Helaas lever je dan ook vaak in op de kwaliteit. Een echt stevige, stabiele rodpod mag dan ook zeker wat kosten. Zomaar ‘iets’ kopen is dan ook zeker niet aan te raden. Het beste is om jezelf op voorhand te laten informeren bij de hengelsportwinkel. Om je een beetje op weg te helpen geven we wat meer informatie: Dit zijn de verschillende soorten rodpods en hier kan je ze zoal voor gebruiken:

vishengelsteun

Tripod rodpod

Een driepoot rodpod lijkt een beetje op het statief voor een camera. Een drie poots rodpod heeft als positieve eigenschap dat je de hengeltoppen hoger of lager kan stellen. Dit gaat bij een hengelsteun met vier poten weer lastiger. Het nadeel van een tripod rod pod is dat je deze op een stabiele ondergrond moet zetten. De driepoot zelf is niet heel stabiel, waardoor het belangrijk is dat de hengelsteun goed blijft staan.

Rodpod met 4 poten

Een rod pod met 4 poten is een van de meest stabiele hengstelsteunen. Je laat de hengel rusten op de grote steunen, zodat je de handen goed vrij hebt. Het nadeel van een steun met vier poten is dat er weinig beweging in de hengels zit. Je kan deze minder goed omhoog- of omlaag stellen. Ook kan de kwaliteit per merk afwijken. Dit geldt ook voor de stabiliteit. Kies je voor een duurder merk? Dan kan je apart grotere poten kopen om alsnog hoger te vissen. Zo hoef je de hengel niet te stellen en valt het nadeel van de 4-poots rodpod weg.

Hengelsteunen

Een hengelsteun wordt ook wel een bankstick genoed. Het idee achter deze steun is hetzelfde; je kan je hengel er op laten rusten, maar toch zijn er duidelijke verschillen in het gebruik en de stabiliteit. Een vis hengelsteun is flexibel, valt snel neer te zetten, is makkelijk mee te nemen en makkelijk in gebruik. Toch zijn er ook nadelen. Zo is een hengelsteun niet te gebruiken op een harde ondergrond, heb je waarschijnlijk een afsteekroller nodig en heb je voor het gebruik van een beetmelder een speciale adapter nodig. Afsteekrollers gebruik je om je vaste stok af te steken en de adapter heb je nodig, omdat de beetmelder bij het stellen van de hengel de aanbeten niet meer registreert.

Hengelhouder voor op de boot

Een hengelhouder voor op de boot ziet er bijna uit als een soort van telescoop. Hier kan je jouw hengel in plaatsen tijdens het bootvissen. De steun zorgt voor ontlasting van armen, schouders en rug, maar geeft je ook extra controle tijdens het drillen van grotere vissen. Dit soort hengelhouders zie je vooral bij de zeevissers. Zeker in het geval van big game vissen, zijn dit soort hengelhouders zeker aan te bevelen. Zo voorkom je dat de vis er (met hengel en al) vandoor gaat.

Veelgestelde vragen over rodpods en hengelsteunen