De beste jerkbait hengel; 3 fijne hengels voor het roofvissen

Jerkbaits zijn stukjes kunstaas die je gebruikt voor het vissen op roofvis. Andere soorten kunstaas hebben een eigen actie. Dat wil zeggen dat het aas onder water beweegt. Bij jerkbaits creëer je deze actie zelf door korte rukken aan de vislijn te geven. Hier kan je een speciale jerkbaithengel voor gebruiken, maar wat is de beste jerkbait hengel?
beste jerkbait hengel

Een jerkbait hengel wordt ook wel een casting- of reel hengel genoemd en gebruik je voor het vissen op snoek of andere roofvissen. Bij een jerkbait hengel zit de reel niet onder de hengel, maar er bovenop. De vislijn loopt dus niet onder de hengel door, maar gaat eroverheen. Een jerkbait hengel wordt nog weleens verward met een spinhengel. Er zit echter wat verschil een spin- en jerkbait hengel. Dit maakt een jerkbaithengel gemakkelijk te herkennen.

Verschillen jerkbait hengel en spinhengel 

Een jerkbaithengel heeft een zogenaamde triggergrip. Je kan deze vergelijken met de trekker van een pistool. De triggergrip zit onder de hengel om te voorkomen dat je hengel door het gewicht van de vismolen op de hengel om zal draaien. Daarnaast heeft de hengel meer geleideogen om ervoor te zorgen dat de lijn de hengel niet raakt, ligt het werpgewicht hoger en is deze net iets korter dan een spinhengel. Dit heeft alles te maken met de actie die je mee moet geven. Met een lange hengel kan je lastig de korte rukken geven die je nodig hebt om de jerkbaits actief door het water te laten bewegen. 

Hoe vis je met jerkbaits? 

Je vist met jerkbaits door rukjes aan je hengel te geven. Wissel de bewegingen zoveel mogelijk af van links, naar rechts en haal de jerkbait weer een beetje naar binnen. Deze rukjes bootsen het bewegen van een prooivis na. Dit lokt een roofvis uit tot aanbeet. Meestal is dit een snoek, maar je kan met jerkbaits ook snoekbaars en baars vangen. Jerkbaits gebruik je meestal op water van ongeveer 3 meter diep.

Waarom een speciale jerkbait hengel? 

Omdat je de jerkbaits zelf actie moet geven is een hengel met een stijve top het meest geschikt voor vissen met jerkbaits. Jerkbaits zijn ook best zwaar, daarom heb je een hengel met een hoger werpgewicht nodig. Zo kan je de het aas makkelijker, ver inwerpen zonder dat je hengel te lang is om het aas goed door het water te trekken. Dit zijn de beste jerkbait hengels die je kan gebruiken tijdens het roofvissen: 

Wat zijn populaire jerkbait hengels om te kopen?

Er zijn een tal van merken jerkbait hengels die je kan kopen. Ieder merk heeft natuurlijk zijn eigenschappen. Het kan per hengel ook nogal schelen qua prijs. Voor welk merk je gaat is natuurlijk heel persoonlijk. Hier is een overzicht van de bekendste merken jerkbait hengels die je kan kopen:

 • Abu Garcia jerkbait hengel
 • Berkley hengels
 • BFT
 • Savage Gear
 • SPRO jerkbait hengel
 • Shimano jerkbait hengel
 • Henk Simonsz
 • St. Croix jerkbait hengel
 • Rozemeijer jerkbait hengel
 • Dam
 • Sportex
 • Westin jerkbait hengel

DLT Arrow Jerkbait hengel 

De DLT Arrow Jerkbait hengel is perfect in balans als het aankomt op de stijve top, sterkte en werpgewicht. De hengel ziet er sportief uit en heeft veel power. De geleideogen zijn sterk, zonder wrijving te veroorzaken. Dit houdt je vislijn in goede conditie en gaat slijtage tegen.. De hengel is 1.95 meter lang en heeft een werpgewicht tot 100 gram. Deze jerkbaithengel is dus geschikt voor het vissen met grotere jerkbaits. 

Abu Garcia Jerkbait hengel 

Wederom een hengel die voorzien is van de perfecte balans tussen kracht, feeling en gebruiksgemak. De hengel is geschikt voor het roofvissen met een baitcastreel en jerkbaits. De geleideogen zijn zirkonium gecoat. Dit voorkomt slijtage en is ideaal voor het vissen met een gevlochten lijn. Het werpgewicht van de Abu Garcia Jerkbait hengel ligt tussen de 80 en 100 gram. Dit stelt je in staat om het zware kunstaas, ongeacht de 1.92 lengte van de hengel, ver in te werpen en grote roofvissen aan de haak te slaan.

Savage Gear Jerkbait hengel

Deze hengel is zowel krachtig als soepel. De stijve top en lichtgewicht carbon blank zorgen voor het ultieme gebruiksgemak en een snelle, effectieve actie van je jesrkbaits. Deze hengel is iets langer dan de gemiddelde jerkbaithengel wat je in staat stelt om diepere wateren te bereiken, zonder in te leveren op de snelle actie. De Savage Gear Custom Predator Jerkbait hengel is tevens voorzien van een trippergrip om te zorgen voor een optimale houvast.

Welke jerkbaithengel kopen?

Jerbaits komen in verschillende maten. Er zijn al aasjes van 7 centimeter, maar je hebt ook jerkbaits van 25 centimeter. Het soort hengel dat je aanschaft heeft dan ook te maken met het gewicht van het aas dat je wil gebruiken. Vis je in een polder of stadswater? Dan volstaat een jerkbait van 17 centimeter. Ga je op grotere wateren vissen dan heb je ook een grotere jerkbait nodig, omdat het natuurlijk wel de bedoeling is dat het aas opvalt. Je hebt dan vanzelfsprekend een krachtiger hengel nodig om het aas goed in te kunnen werpen en om een grotere snoek gemakkelijk te kunnen drillen.

Eigenschappen beste jerkbait hengel

Een jerkbaithengel moet kort zijn. Bij voorkeur tussen de 190 en 210 centimeter. Een veel langere hengel zorgt ervoor dat je in het water of tegen de kant aantikt. Dit is echter wel afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en of de hengel licht genoeg is om goed te kunnen jerken. Een lichte hengel is een vereiste omdat een zware hengel in het ergste geval voor pols- of armblessures kan zorgen. Een jerkbaithengel is altijd een hengel met een reel, triggergrip en heeft een kort handvat.

Gebruiksgemak

Dit heeft alles te maken met het gebruiksgemak tijdens het jerken. Je wil namelijk niet dat het handvat in je oksel komt te zitten. De prijzen van jerkbaithengels lopen uiteen. Een duurdere hengel is vaak net iets strakker en beter afgewerkt en voorzien van alle foefjes om het roofvissen zo spectaculair en aangenaam mogelijk te maken. Toch zegt de prijs niet alles. Zeker als beginnende jerkbaitvisser kan je prima uit de voeten met een goedkopere, jerkbait hengel set om ervaring op te doen.

Verslavende vorm van roofvisserij

Al met al is ‘de beste jerkbaithengel’ dus afhankelijk van de grootte van je aas, locatie waar je wil vissen en natuurlijk ook je viservaring. Door middel van bovenstaande eigenschappen kan je echter al ver komen in je zoektocht naar een fijne, reel hengel om te vissen met jerkbaits. Een leuke, sportieve manier van roofvisserij en iets waar je waarschijnlijk al snel verslaafd aan raakt.

Veelgestelde vragen over jerkbait hengels