Alles wat je wil weten over dropshotvissen en de beste dropshot hengel

Dropshot vissen doe je als je vist op roofvissen zoals; snoekbaars, snoek en baars. De techniek is overgewaaid vanuit Amerika en wordt steeds populairder onder Nederlandse sport- en hobbyvissers. Wat is de beste dropshot hengel om mee te vissen en hoe gaat dropshot vissen precies in zijn werk? In dit artikel geven we je alle uitleg die je nodig hebt.
beste dropshot hengel

Dropshotten kan zowel vanuit een boot als vanaf de kant. Het betekent als het ware dat je niet op de bodem vist, maar hier net boven blijft. Dit bereik je door het loodje aan het uiteinde van de lijn te bevestigen. Hierboven komt het kunstaas. Zo komt het lood op de bodem terecht en blijft het kunstaas erboven zweven.

Wat is een dropshot hengel?

Speciale dropshot hengels komen in verschillende lengtes, werpgewichten en natuurlijk: prijsklassen. Een goede hengel om mee te dropshotten kenmerkt zich door de soepele top voor een snelle actie. De gemiddelde dropshot hengel is zo 2.70 meter lang. Het werpgewicht ligt tussen de 7 en 21 gram. Je kan ook dropshotten vanaf een boot. In dit geval gebruik je een kortere hengel. Zo tussen de 1.90 en 2.20 meter lang. Als je vanaf de kant vist is het beter om een langere dropshot hengel te gebruiken. Vis je vanuit een boot dan hoef je niet perse ver in te werpen en kan je het aas als het ware het diepe water in laten zakken. Een kortere hengel is in dit geval beter en ook makkelijker te gebruiken, omdat je op een boot nu eenmaal minder ruimte hebt.

Verschil dropshot hengel of spinhengel

Het verschil tussen een dropshot en spinhengel zit hem in de montage van het lood. Zoals hierboven omschreven plaats je het loodje niet bij het aas, maar eronder. Een dropshothengel is als het ware een spinhengel, maar heeft twee lijnen. De hoofdlijn zit boven het water en dan heb je ook nog de onderlijn. Je kan ook prima dropshotten met een normale spinhengel al zal je dan misschien wat aanpassingen moeten doen om op de juiste manier te kunnen dropshot vissen.

Aas dropshot vissen

Voor het dropshotvissen gebruik je softbaits. Denk hierbij aan shads, twisters en zachtere soorten kunstaas die je aan een enkele haak boven het lood bevestigd. De haak maak je vast door de kop van het kunstaas. De bewegingen van het aas zijn heel aantrekkelijk voor roofvissen. Je kan ook dropshotten met pieren en visjes. Klein aas doet het meestal beter als je vist met de dropshot techniek. Je kan ook gemakkelijk groter kunstaas gebruiken. Hier vang je weer grotere vissen mee.

Welke dropshothengel gebruiken?

Als je op zoek bent naar een goede dropshothengel kom je er al snel achter dat er heel veel keuze is. Als beginnende dropshotter zou je gebruik kunnen maken van een normale spinhengel om de techniek uit te proberen. Met een dropshot hengel set heb je een complete hengel met montage zodat je gelijk kan beginnen. Zo zit je niet in de knoop met de techniek. Later kan je gaan voor een hengel die gemaakt is om met de dropshot techniek op zoek te gaan naar roofvis.

Merken dropshothengels

Je kan een dropshot hengel compleet kopen. Dan krijg je een dropshot hengel met molen en lijn. De meer ervaren visser zal graag het tuig zelf bij elkaar zoeken. Belangrijk is wel dat je dropshot hengel over de bovengenoemde eigenschappen beschikt om de techniek goed uit te oefenen. Er zijn heel veel merken met dropshot hengel waar je uit kan kiezen. Allemaal met hun eigenschappen en prijsklasse. Denk aan een Westin dropshot hengel, bijvoorbeeld. Al is dit slechts een minimale greep uit het assortiment. Dit zijn drie van de beste dropshot hengels te koop voor zowel beginners, als gevorderden.

Shimano Red AX Dropshot hengel

Deze Shimano Red AX Dropshot hengel is superlicht een perfect voor het toepassen van de dropshot techniek tijdens het roofvissen. De dropshot hengel met molen heeft een stevige, lichtgewicht carbon blank. Dit zorgt voor een extra snelle actie. Het kurken handvat zorgt voor optimale grip tijdens het dropshotvissen. De hengel is 250 lang met een werpgewicht van 7 tot 28 gram. Dit maakt het een ideale hengel om mee te dropshotten.

Spro Freestyle Dropshot hengel

Deze hengel uit de Freestyle Xtender serie heeft een gevoelige top. Hiermee kan je eventuele aanbeten goed detecteren en op het juiste moment aanslaan. De Spro dropshothengel is voorzien van een lichtgewicht, carbon blank. Laat het gewicht van de hengel je niet misleiden. De hengel is met een werpgewicht van tussen de 3 en 21 gram supersterk en toch makkelijk te hanteren. Deze dropshothengel bestaat uit twee onderdelen. Je kan het handvat uitschuiven. Dit maakt deze hengel heel compact en makkelijk mee te nemen.

Fox Rage Dropshot hengel

Deze hoogwaardige dropshot molen hengel is een mooie, fijne hengel om succesvol mee te dropshotten. De hengel ligt prettig in de hand en heeft een goede actie. De Fox Rage Warrior 2 heeft Fox Slik ogen. Hier kan je heel soep mee ingooien. Dit is een hengel voor zowel beginnende, als ervaren dropshot vissers. Dit heeft mede te maken met prijs- kwaliteitverhouding, maar ook omdat de hengel gewoon heel fijn is te gebruiken.

Dropshot hengel kopen

Dropshotvissen is een spannende, spectaculaire manier van roofvissen. Om deze reden wordt deze manier van vissen steeds populairder. Het is dan ook makkelijker om pasklare hengels en aassoorten te vinden. Al kan het door het grote aanbod lastig zijn om een keuze te maken. Bovenstaande tips zijn er dan ook om je een beetje op weg te helpen. Het belangrijkste is dat een hengel goed bij je past. Hier kan je als dropshotter goed mee spelen. Ook met een normale spinhengel.

Als je eenmaal weet hoe je op de juiste manier moet vissen met een dropshot hengel geeft deze manier van vissen de ultieme roofvis ervaring. En een waar je niet gemakkelijk mee kan stoppen.

Veel gestelde vragen over dropshot vissen

Wanneer gebruik je de dropshot? Je kan de dropshot techniek altijd en overal inzetten. Snoek, snoekbaars en voorns worden veel gevangen door te dropshotten. Het enige wat je nodig hebt is licht lood, een haak en/of een speciale dropshothengel. Het is aan te raden om speciaal dropshotlood en haken te gebruiken.

Waar moet een dropshot hengel aan voldoen? Een dropshot hengel heeft een stevig midden en flexibele top. Hiermee kan je aanbeten snel registreren. De weerstand is minimaal, waardoor de vis niet te snel zal afschrikken. Met het stevige gedeelte zet je de haak. Dit maakt dropshot vissen een actieve, leuke manier van vissen omdat de vis bij aanbeet zelf de haak niet zal zetten en je dit toch echt zelf moet doen.

Welk kunstaas gebruik je voor het dropshot vissen? Voor het dropshotvissen gebruik je kunstaas, een dood visje of een worm. Het lood plaats je onder het aas, zodat dit boven de bodem blijft zweven. Dropshotvissen doe je actief of passief. Je kan rokjes geven aan je hengel om het aas extra te laten bewegen.