Wat is de beste boothengel om mee te zeevissen?

Bootvissen is een heel anders soort viservaring. Er is niets zo ontspannen als met een boot het water op te gaan om te vissen. Met een goede boothengel haal je het maximale uit deze ervaring en heb je niet alleen een lekker dagje uit op het water, maar werpt een dagje bootvissen ook zijn vruchten af. Wat is de beste boothengel als je het water opgaat?
beste boothengel

Een boothengel is meestal een korte, gevoelige hengel. Als je op een boot zit hoef je niet ver in te werpen om dieper water te bereiken. Je zit tenslotte al op het water en kan je hengel laten ‘vallen’ waar je wil. Je werpgewicht is dus niet zo heel belangrijk. Wat wel belangrijk is het gewicht dat je hengel kan hebben voordat deze in een buiging van 90 graden getrokken wordt. Voor bootvissen in de Noordzee is boothengel van 15 tot 50lbs gangbaar. Een kleine kanttekening: een boothengel van 50lbs is een hengel die tot 22 kilo kan hebben voordat deze in een buiging van 90 graden getrokken wordt. 

Voor wie is bootvissen? 

Vissen langs de waterkant is natuurlijk een ding. Bootvissen is weer een totaal andere beleving. Er gaat niets boven de zeelucht, een warme zon in je gezicht en de thrill van de vangst. Die overigens best van formaat kan zijn. Je hoeft overigens zelf geen boot te bezitten om het water op te kunnen gaan. Bij verschillende havens kan je meevaren op een speciale visboot. Hier kan je meestal ook speciale boothengels huren. Ideaal voor als je het bootvissen een keer wil uitproberen en/of een leuk visuitje wil met je vrienden.

Voordelen van een boothengel

Een hengel waarmee je van de kant vist is meestal niet goed bestand tegen stroming. Zeker niet tegen de heftige stromingen die je weleens tegenkomt op zee. Hier heb je een speciaal soort hengel voor nodig. Een die sterk genoeg is om zware stroming te doorstaan zonder te breken. Tenzij je op een miljoenenjacht verblijft is er op een boot weinig ruimte voor een meterslange hengel. Een boothengel is daarom altijd een korte hengel. Zo kort dat je deze op elk type boot kan gebruiken zonder dat je jezelf in de weg zit. 

Een boothengel om te zeevissen 

Van alle wateren waar je kan op bootvissen is de zee het populairst. Een boothengel kan je op de Noordzee, maar ook op andere zeeën. Het verschil tussen de hengels zit hem vooral in de sterkte. Dit pas je vanzelfsprekend aan op het type vis dat je hoopt te vangen. Makrelen zijn bijvoorbeeld niet zo groot en hier kan je dan ook een lichtere hengel voor gebruiken. Zoek je een boothengel voor vissen zoals kabeljauw? Dan kan je kijken naar de iets sterkere hengels van ongeveer 20 a 30lbs. 

Sterke boothengel

De echte fanatiekeling neemt echter geen genoegen met ‘middenmootjes’. Je dag is pas een succes als je een tonijn of marlijn aan de haak hebt geslagen. Hiervoor gebruik je een boothengel van 50 tot 120 lbs. Hier heb je wel een reel voor nodig. Een gimballholder is ook geen overbodige luxe. Dit is een riem die je om je middel doet. In het midden zit een kunststof vlak waar je de boothengel als het ware in vast kan zetten. Zo heb je optimale grip op je boothengel en worden de krachten die er op de hengel komen te staan vele malen beter verdeeld. 

De beste boothengel 

Zoals hierboven uitgelegd zit het grootste verschil qua boothengels in de kracht. We verdelen de beste boothengels onder in het type/ formaat vis waar je voor gaat. Er zijn talloze merken te krijgen. Zo heb je boothengels van Fox, Spro boothengels en natuurlijk de Shimano boothengel. Het merk, de kwaliteit en de prijs kan nogal uiteenlopen. Om je zoektocht iets makkelijker te maken hebben we drie van de beste boothengels voor je op een rij gezet.

Makreel: Fish-Xpro Boat Pro

Ga je vissen op makreel? Dan kan je natuurlijk een hengel huren. Ideaal als je het zeevissen een keer wil uitproberen. Heb je de smaak al te pakken? Met de Fish-Xpro bootset heb je alles in huis wat je nodig hebt om op het zoute Noordzeewater op te gaan! Met deze boothengel met molen en lijn ben jij klaar voor een dagje vissen op zee.


Kabeljauw: Spro Boxer Boothengel 

De Spro Boxer boothengel set is perfect voor het vissen op kabeljauw. Al kan je er ook makkelijk een makreeltje mee binnenhalen. De set is inclusief een Mitchell MX1 molen, Nylon lijn, een octopus paternoster en wraklood. De top van de hengel is geel voor een optimale beetregistratie. Heb je geen boot tot je beschikking? Dan kan je met deze boothengel ook gewoon vanaf het strand, dijk of pier vissen. 

Tonijn: Penn Battalion Trolling Boothengel 

Zoek je een hoogwaardige hengel? Dan is de Penn Battallion Boothengel precies wat je nodig hebt. Met deze 200lb hengel haal je met gemak een stevige tonijn of marlijn binnen. Deze hengels zijn zeer krachtig en het design mag er ook zeker wezen. 

Investering

Het soort boothengel dat je uiteindelijk kiest is dus afhankelijk van waar en op wat je wil gaan vissen. Er zijn ook zeevissers die een normale spinhengel gebruiken om mee te vissen. Hoewel dit prima kan, doet dit wel afbreuk aan je vangkansen. We snappen echter wel dat een boothengel een flinke investering kan zijn. Een ander alternatief is dat je kijkt voor een tweedehands boothengel. Huur je een boot om mee te gaan vissen? Dan kan je dikwijls ook de passende hengels huren. Zo hoef je niet direct een peperdure boothengel aan te schaffen.

Veel gestelde vragen over boothengels

Welk aas kan je het beste gebruiken met bootvissen? Je kan kiezen tussen natuurlijk aas of kunstaas. Denk aan: zeepier, garnalen en haring. Op het gebied van kunstaas kan je kiezen uit lepels, stads en pluggen. Shads zijn favoriet onder de bootvissers. Hier kan je veel vis mee vangen als je vanaf een boot gaat vissen.

Wat heb je nodig als je gaat bootvissen? Als je gaat zeevissen heb je een werphengel met molen, vislijn van 35/00 dik en lood om ver genoeg mee in te gooien nodig. Veel zeevissers gebruiken ankerlood om mee te vissen. Ben je al wat meer ervaren? Dan is het ook aan te raden om een paternoster te gebruiken als montage. Met een paternoster vis je met drie kleine zijlijntjes. Vergeet ook je visstang en eventueel reservemateriaal niet!

Welke boothengel heb ik nodig? Dit is afhankelijk van het water en het soort vis. Op de Noordzee heb je geen hele zware hengel nodig, omdat je hier vooral vist op makreel en zeebaars. Ga je naar tropischere oorden dan heb je wel een zwaardere hengel nodig, omdat de vangst hier veelal groter uitvalt dan het hier in Nederland zou doen.