beste allround werphengel

De beste allround werphengels voor beginners

Als beginnende visser kan het aanschaffen van de benodigde visgerei een flinke investering zijn. Naast een hengel zijn er namelijk een tal van overige zaken die je als (sport)visser nodig hebt om te beginnen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat je nog aan het bekijken bent waar je op wil gaan vissen en welke techniek het beste bij je past. Een allround werphengel is een goede, voordeliger optie om je vis voorkeuren te bepalen. Wat zijn de beste allround werphengels die je kan gebruiken als je begint met vissen?
Als beginnende visser kan het aanschaffen van de benodigde visgerei een flinke investering zijn. Naast een hengel zijn er namelijk een tal van overige zaken die je als (sport)visser nodig hebt om te beginnen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat je nog aan het bekijken bent waar je op wil gaan vissen en welke techniek het beste bij je past. Een allround werphengel is een goede, voordeliger optie om je vis voorkeuren te bepalen. Wat zijn de beste allround werphengels die je kan gebruiken als je begint met vissen?

Laten we direct met de deur in huis vallen. Een allround werphengel is niet helemaal ‘allround’. Het is simpelweg onmogelijk om met een hengel, op iedere mogelijke locatie te vissen en alle bekende vistechnieken te gebruiken. Daarnaast is het soort vis waar je naar zoekt ook weer invloed op de hengel die je het beste bij je gaat passen. Toch is het niet gek dat je als beginnende visser absoluut geen idee waar je het liefste op vist, maar het is simpelweg te duur om voor iedere techniek, vis en stek een aparte hengel aan te schaffen. Tenslotte loop je altijd het risico dat je gekozen visserijsport helemaal niet zo leuk vindt als je dacht.

Dit zijn de 5 beste allround werphengels van 2022


Hoe de beste allround werphengel kopen?

Een echte allround werphengel vinden is dus lastig. Toch bestaat er wel zoiets als de beste allround werphengel voor jou. Dit heeft dus ook te maken met waar je interesses liggen qua vissoort en vistechniek. Hier kom je alleen achter door overal een beetje van te ‘proeven’. Er zijn bijvoorbeeld visvijvers waar je een speciale hengel kan huren. Meestal zijn dit de stekken waar specifieke soorten vis zijn uitgezet waar men op kan vissen. Heb je geen dergelijke visstek in de nabije omgeving? Dan is het wellicht een idee om een hengel van iemand te lenen. Deze persoon kan je ook laten zien hoe je verschillende technieken kan toepassen. Zo kan rustig bekijken wat voor een soort vis en techniek het beste bij je past. 

Soorten hengels

Een allround werphengel die geschikt is voor iedere tak van vissport is dus niet te krijgen. Je kan de allround werphengels wel onderverdelen in meerdere populaire soorten breed toepasbare werphengels. Voor je een werphengel gaat kopen is het dus slim om te kijken wat voor een hengel het beste aansluit op je persoonlijke voorkeuren. Tenslotte wil je zo snel mogelijk je eerste vis aan de haak slaan en hier heb je toch echt het juiste visgerei voor nodig. Hieronder vind je verschillende soorten allround werphengels om je op weg te helpen.

Een spinhengel

Met een spinhengel kan je vissen op zowel zoet- als zoutwater roofvis. Hier gebruik je kunstaas voor. Zoek je een allround werphengel om baars, forel of snoek te vangen? Dan moet je goed opletten of de werphengel over het juiste maximale werpgewicht beschikt. Zo vis je op baars en forel met een werpgewicht van 20 gram. Wil je een snoek hengel kopen? Dan volstaat een hengel met een werpgewicht tussen de 20 en 65 gram. Met een maximaal werpgewicht van 25 gram zit je als beginnende visser goed voor alle drie de soorten roofvis. Dit is dan de beste allround werphengel om te gebruiken.

Okuma Rodster UFR Spin | 2.10m | 20-60g | Spinhengel

Deze spinhengel is kwalitatief goed en zeer vriendelijk voor de portemonnee. De hengel is 2,10 meter lang en heeft een werpgewicht van 20 tot en met 60 gram. Ideaal voor het vissen op baars, forel, snoek of snoekbaars. De Okuma Rodster UFR Spin is bij uitstek de beste allround werphengel voor wanneer je wil gaan vissen op roofvissoorten, maar niet weet of niet kan kiezen welke techniek en vissoort de voorkeur heeft. 

Bekijk de Okuma Rodster UFR Spin bij onderstaande webshop(s):


Baitcast hengel

Deze specifieke hengel gebruik je vooral als je wil vissen met kunstaas. Een baitcasthengel heeft een speciale greep waarmee je met de ogen van de hengel naar boven vist. Zo kan de hengel niet draaien of kantelen. Je kan deze hengel heel gemakkelijk in een hand houden en is dus ideale allround werphengel voor de persoon die een voorkeur heeft visserij met kunstaas.

Shimano Bass One XT

Beste baitcast hengel
Bass One XT 162ML2 Baitcasting
€139,00
op voorraad
Bol.com

Deze hengel is te gebruiken voor het vissen met kunstaas en geschikt voor diverse soorten roofvis. Het model is luxe en ligt heerlijk in de hand. De blank is van carbon en heeft een snelle actie. Met een maximaal werpgewicht van 20 gram kan je met deze hengel ook heerlijk vissen in een nabijgelegen forelvijver of op zoek naar een dikke snoekbaars voor in je vissersalbum. De Bass One XT is een luxe, baitcast allrounder, maar is desondanks vriendelijk geprijsd. De ideale werphengel voor de sportvisser die weleens wil afwisselen of nog zoekende is naar zijn optimale vistechniek.

Bekijk de Shimano Bass One XT bij onderstaande webshop(s):


Matchhengels

Met een matchhengel kan je op zoek naar verschillende soorten vis. Dit doe je door een lichte dobber te gebruik en vooral je aas af te stemmen op het type vis dat je wil vangen. Roofvissen, zoals baars en snoekbaars zijn gek bijvoorbeeld gek op pieren. Voorns en brasems zijn daarentegen weer gek op brood en mais is een lekker hapje voor karpers. De matchhengel kan je voor langs de kant en op grotere afstanden gebruiken. Dit maakt het een ideale allround werphengel voor de beginnende (sport)visser.

Mitchell Neuron 3.60m

Wil je beginnen met matchvissen? Dan is deze matchhengelset van Mitchell de perfecte hengel om mee te beginnen. Deze set is compleet en voorzien van een molen gevuld met nylon. Het is dus echt een kwestie van uitpakken en vissen maar. De werphengel is te gebruiken voor matchvissen, penvissen, witvis, forelvissen en vissen met drijvend aas. Het werpgewicht van deze hengel ligt tussen de 5 en 20 gram. De speciale carbon blank zorgt er weer voor dat je lichte gewichten ver kan inwerpen. De Mitchell Neuron matchhengel is een van de breedste allrounders verkrijgbaar en uitermate geschikt voor de beginnende hobbyvisser. Groot of klein!

Bekijk de Mitchell Neuron 3.60m bij onderstaande webshop(s):


Een allround kinder werphengel kopen

Wanneer je een werphengel voor een kind wil kopen dan is het belangrijk om te letten op het feit dat de hengel niet te zwaar, lang en moeilijk hanteerbaar is. Een spinhengel is een goede werphengel voor je kind om mee te beginnen. Bij voorkeur een van maximaal 2 à 3 meter lang. Is je kind echt nog een beginner? Dan is een vaste hengel wellicht een betere keuze. Zo kan je kind zich op een rustig water bekend maken met visserij en alles wat erbij komt kijken. Met een vaste hengel vang je vooral voorns en brasems. Met een werphengel voor kinderen kan je kind ook roofvissen vangen, zoals forel en snoekbaars.

Mitchell Combo Neuron Spin T-240 kinder werphengel

Deze fijne lichtgewicht spinhengel heeft een maximale lengte van 2.40 en is op meerdere locaties te gebruiken. Zo kan je kind zich op stil water bekend maken met het gebruik van een werphengel. De hengel is compleet en voorzien van een molen met nylon dus je kind kan direct beginnen met vissen. De transportlengte van deze werphengel beslaat slechts 54 centimeter. De hengel is dus ook heel gemakkelijk te vervoeren op de fiets of in de hand. Deze werphengel is tevens verkrijgbaar in diverse lengtes en werpgewichten en dat voor een vriendelijke prijs. Ideaal voor beginners en kinderen die zich bezig willen houden met het vissen op baars, snoek of forel. Zonder dat je daar al te diep voor in de buidel moet tasten.

Bekijk de Mitchell Combo Neuron Spin T-240 kinder werphengel bij onderstaande webshop(s):


Telescoop werphengels

Een werphengel bestaat meestal uit twee à drie delen die je in elkaar kan schuiven om de hengel langer te maken. Een deel is ongeveer 1 meter lang. Dit maakt dat de werphengel een onhandige transportlengte heeft. Met een telescoophengel bestaat daarentegen uit vijf of zes delen. Zo is deze hengel gemakkelijker mee te nemen op bijvoorbeeld de fiets of in een volgeladen auto. Ideaal dus als je weinig ruimte hebt om de hengel te bewaren of vervoeren.

Robinson telescoop werphengel en molen

Deze luxe telescoop werphengel set van Robinson is geschikt voor de beginnende visser en omvat een gelagerde molen inclusief nylon lijn. Met een totale lengte van 2.70 en transportlengte van slechts 63 centimeter valt deze hengel onder de crème de la crème van de telescoophengels. Gemakkelijk te vervoeren, nog makkelijker te gebruiken en geschikt voor zo goed als alle vissoorten. Een allround werphengel die niet aan je visgerei mag ontbreken. Zeker niet als je vandaag nog wil beginnen.

Bekijk de Robinson telescoop werphengel en molen bij onderstaande webshop(s):


Hoe een allround hengel kiezen

Heb je al een idee waar je op wil gaan vissen? Dan weet je waarschijnlijk ook of je met een dobber, lood of kunstaas aan de slag wil gaan. Dit zijn de drie vistechnieken die het meest van elkaar verschillen. Wanneer je vist met een dobber is deze de meest duidelijke indicatie dat je beet hebt. Vis je met lood? Dan heb je een beetmelder nodig. Tijdens het vissen met (kunst) aas voel je aan de hengel of een vis heeft aangebeten. De types hengels die je gebruikt voor deze drie vistechnieken zijn heel verschillend. Zo heb je voor het vissen met kunstaas een gevoelige hengel nodig om eventuele aanbeten goed te detecteren. Een dergelijke werphengel is kort en licht. Je kan hier dus niet mee op de bodem vissen. De hengel is simpelweg te kwetsbaar om een (grotere) vis over lange afstand te drillen.

Waar op letten bij het kopen van een allround hengel met molen?

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een allround werphengel. Is het belangrijk om te bekijken wat de meest voorkomende struikelblokken zijn bij de aanschaf van een je eerste, nieuwe hengel. Kijk om te beginnen naar het materiaal van je hengel. De meeste hengels zijn gemaakt van carbon. Carbon is sterk, maar ook licht in gewicht en vriendelijk geprijsd. Kevlar is nog sterker, maar aanzienlijk duurder en dus niet waar je naar kijkt als je op zoek bent naar een hengel om mee op ontdekkingsreis te gaan. Glasvezel hengels zijn deels gemaakt van carbon waar glasvezel in is verwerkt. Deze hengels zijn ook iets steviger dan de normale carbon hengels en beter geschikt voor wanneer je wil gaan vissen op de grote, snelle en bovenal: sterkere vissoorten.

De ogen

Met een grotere diameter van de ogen op je werphengel bereik je een grotere afstand. In het geval van kleinere ogen is de weerstand groter. Dit merk je duidelijk tijdens het uitwerpen. Je kan dan een minder grote afstand bereiken dan waarschijnlijk wenselijk is. Hoeveel ogen er op je werphengel zitten is daarentegen weer niet belangrijk. Zo heeft een telescoophengel vaak meer ogen, omdat de hengel uit meerdere delen bestaat. Wat wel belangrijk is de molenafstand. Deze moet zo zijn dat het voor jou comfortabel is om de werphengel en molen te hanteren. Je weet de ideale molenafstand door met een gestrekt arm de aftand van je oksel naar je hand te meten.

Lengte werphengel

De lengte van je werphengel is makkelijk te bepalen, namelijk: Hoe groter de afstand, hoe langer je hengel. Een hengel van 12 of 13 feet (3.60m of 3.90m) is perfect voor wanneer je dicht langs de oever naar vissen zoekt. Vis je liever in wat dieper water? Dan is een langere hengel aan te raden. Meestal kom je dan uit op een werphengel van 13 of 14 feet (3.90 of 4.10m). Let wel op: Een langere hengel moet wel stabiel genoeg blijven. Dit zie je vooral bij de hengels van 4m of langer. Het laatste wat je wil is een hengelbreuk omdat je hengel tijdens het drillen gebukt gaat onder zijn eigen lengte.

Wat is dan de allerbeste allround werphengel om te kopen?

Omdat een allround werphengel nooit helemaal ‘allround’ is, hangt je keuze heel erg af van je persoonlijke voorkeur voor vis, stek en overige omstandigheden. Ga dus goed na waar je interesses liggen en welke vissen je graag aan de haak wil slaan. Door gebruik te maken van een allround werphengel kan je gemakkelijk meerdere technieken uitproberen. Dit kan je helpen om uiteindelijk kleur te bekennen op het gebied van je favoriete vistechniek. Daarnaast heeft een allrounder je de gelegenheid om zo nu en dan van visserijsoort te wisselen en dat zonder dat je iedere keer veel geld moet neertellen voor ander visgerei.

Veelgestelde vragen over allround werphengels