Als je gaat zeevissen dan heb je een grote kans op het vangen van zeebaars. Baars vissen is een zeer populaire manier van sportvisserij. Je vindt de vis vooral voor rotsen, havenhoofden, zandbanken en ga zo maar verder. Kortom: als je gaat strandvissen dan heb je een grote kans om een zeebaars aan de haak te slaan.
Als je gaat baars vissen dan zoek je naar de ideale combinatie van een hoge branding en de juiste stroming. Als de wind op de kant staat heb je de meeste kans om een zeebaars aan de haak te slaan. De zeebaars is een echte roofvis. Dat wil zeggen dat de vis in beweging komt van actief (kunst)aas. Je kan je aas zelf bewegen of mee laten voeren met de stroming en/ of wind. Dit is natuurlijk weer afhankelijk van hoe het weer ervoor staat en de locatie waar je vist. Je kan baarsvissen van het voorjaar tot en met eind oktober. De zeebaars is namelijk gek op warmer water. Als het echt kouder gaat worden. trekt de baars dan ook naar warmer water om te overwinteren. Baars vissen in de winter is dan ook niet echt aan te raden. De kans op een vruchtbare vangst is dan vele malen kleiner.
Baars vissen vanaf het strand
Ga je strandvissen op zeebaars? Dan heb je een fijne zeebaarshengel of strandhengel nodig van circa vier meter lang. Toch is het strand niet de beste locatie om op zeebaars te vissen. De vis houdt namelijk van ‘obstakels’. Je zou ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld achter een zandbank te vissen, maar vanaf het strand zijn deze locaties vaak te lastig te bereiken. Wil je weten of er voldoende zeebaars in het water zit? Let dan op de activiteit van bijvoorbeeld de meeuwen. Als deze boven het water jagen is het een teken dat er een school visjes aanwezig is. Laat dit nu net het favoriete maal van de zeebaars zijn.
Wat heb je nodig voor het vissen op baarzen?
Als je op (zee)baars wil gaan vissen dan zijn er bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden. Zeebaars is namelijk een uitzonderlijk sterke en snelle jager. De aanbeten gaan vaak heel snel en worden opgevolgd door een onwijs snelle en krachtige run. Hier kan je als visser maar beter op voorbereid zijn. Toch is het juist deze kracht die ervoor zorgt dat de zeebaars een onwijs populaire vis is voor de fanatieke sportvissers. Niettemin, omdat deze buit tevens geschikt is voor consumptie (let op: je mag maar twee stuks zeebaars met een maximale lengte van 45 cm. mee naar huis nemen. Neem je meer mee en wordt je gepakt? Dan loop je het risico op een onwijs hoge boete).
Zeebaarsmolen en onderlijn
Het is belangrijk dat de hengel een goede zeemolen of zeebaarsmolen en slip heeft. De zeebaars onderlijn is een enkele dwarrellijn. Om de molen gebruik je het beste nylon van minimaal 30/00 of Dyneema van 20/00. Je kan als zeebaars onderlijn op het strand ook een jojo-lijn of schuifsysteem gebruiken. Let hierop als je zoekt naar een onderlijn voor het baarsvissen.
De beste haak voor zeebaars
Het is belangrijk dat je geen te kleine haak gebruikt als je gaat baars vissen. Je loopt dan namelijk de kans om de aanbeet van een grote baars te missen. Kies een haak met een minimale maat 2. Hier kan je de grote baars gemakkelijk mee aanslaan.
Paternoster baars vissen
Een paternoster is een lijm et drie of meer zijlijnen. Hieraan zijn de haken bevestigd. Een patenoster is een veelgebruikt hulpmiddel tijdens het zee- en strandvissen en zo ook voor het vissen op baars. Aan de haken schuif je zagers of pieren. Je kan ook kiezen voor shads voor het vangen van makreel of baarzen.
Wat eet een baars?
Baarzen zijn in hun jonge jaren gek op zooplankton. Als ze eenmaal ouder worden zijn ze gek op insectenlarven en kreeftjes. Is de baars volwassen? Dan zijn ze gek op kleine, aasvisjes. Ze eten zelfs kleinere exemplaren van hun eigen soort. Het is dus een echte roofvis.
Aas baarsvissen
De (zee)baars is een roofvis. We schreven hierboven al dat actief aas iets is waar de zeebaars gelukkig van wordt. Het is dan ook de bedoeling dat je het aas zelf in beweging houdt of kiest voor (kunst)aas dat zelf meebeweegt om de zeebaars te verleiden tot aanbeed. Dit kan je doen door middel van het gebruiken van shads voor baars. De perfecte shad heeft een goede staart- en flankactie. Ga je voor levend aas? Wees dan vooral niet te zuinig. Twee of drie zagers is precies genoeg om een lekkere, grote zeebaars aan de haak te slaan. Vis je met kunstaas? Let er dan ook op dat het aas zwaar genoeg is om ver in te kunnen werpen.
Zeebaarsdobber
Ga je (zee)baars vissen met een dobber? Dan is het belangrijk dat je deze gemakkelijk van de obstakels (waar de baars toevallig veel van houdt) af kan houden. Dit doe je het beste met een lange hengel. Je kan ook kiezen voor een stevige spinhengel voor zeebaars. Kies een dobber met een centraal gat. Het is belangrijk dat je een dobber voor baars de nodige loodjes moet kunnen dragen. Het lood voor zeebaars vissen is maximaal 8 gram zwaar. De dobber is daarentegen tussen de 5 en 15 gram. Een bombetta is bijvoorbeeld geschikt voor het vissen op zeebaars en bestand tegen wind en woelige wateren. Zeebaarsvissen met een dobber is een leuke, actieve manier van vissen. Je bent constant bezig. Iets wat voor menig sportvisser voor spanning en sensatie zorgt.
Waar voldoet een baarshengel aan?
De perfecte zeebaarshengel is afhankelijk van de plek waar je vanaf gaat vissen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe zwaar je kunstaas precies is. Voor verre worpen is zwaarder kunstaas nu eenmaal beter. Dit geldt ook voor wanneer je vist op een plek met veel (onder)stroming. Om te weten welke hengel geschikt is voor het baars vissen moet je dus rekening houden met hte werpgewicht. Zeebaars hangt vaak rond, rond obstakels. Een lange hengel is hier perfect voor. Je kan kiezen voor een spinhengel (met hoog werpgewicht) of een echte zeebaarshengel. Kies bij voorkeur voor een molen in de maat 4000 om zeebaars te vangen. Gelukkig zijn beide hengelsoorten veelvuldig te verkrijgen bij hengelsportzaken of zaken zoals Decathlon.
Beste materiaal voor baars vissen
Wil je graag op zeebaars gaan vissen, maar weet je niet waar je qua materialen het beste kan beginnen? Geen nood! We helpen je graag op weg met een paar van de beste materialen op het gebied van baars vissen. Veel succes en wie weet heb jij ook snel een lekker zeebaarsje voor op de barbecue!
DAM Salt-X Seatrout 3.05m
Zoek je een echte zeebaarshengel die ook nog eens licht en strak is? Dan is de DLT Titan SeaBass de perfecte hengel om op ‘jacht’ te gaan. Je kan met deze hengel perfect vissen met bodem kunstaas. Deze hengel heeft een zeer gevoelige top. Dit is ideaal om de actie die je nodig hebt in de shad voor de zeebaars te brengen. Hierdoor zal de vis sneller in verleiding komen. Het is hierdoor ook mogelijk om de aanbeten correct te registreren. Zo mis je niets en heb je een optimale kans op een mooie, grote zeebaars aan de haak.
Daiwa Lexa 19 E LT
We hadden het al eerder in deze tekst over de ideale werpmolen voor zeebaars. Deze heeft de maat van 4000. De Daiwa Lexa 19 E LT is perfect voor het vissen op zowel zoet als zoutwater. De spinmolen is licht en heeft een antisliphandvat, zodat je ten alle tijden de optimale grip op je molen hebt. Je kan deze molen tevens gebruiken voor het vissen op snoekbaars. Leuk als je ook nog eens wil afwisselen, maar niet iedere keer ander materiaal wil kopen.
Zeebaarspluggen en shads
We hadden het net al over het soort kunstaas waar de zeebaars warm voor draait. Dit kunnen pluggen of shads zijn voor zeebaars vissen. Een shad is soepel en zorgt voor een mooie, natuurlijke actie in het kunstaas. Wil je een goede shad voor het vissen op zeebaars? Let er dan op dat deze tutten de 8 en 12 centimeter lang is. De zeebaars raakt geprikkeld door felle, onnatuurlijke kleuren of van kunstaas dat lijkt op hun natuurlijke prooien. Wil je zeker weten dat je de juiste soort shad in je koffer hebt voor het vissen op zeebaars? Dan is deze 25-delige kunstaas shad voor zeebaars een onmisbaar item voor je baarsvis uitje.
Zeebaars set
Een makkelijke manier om zoveel mogelijk bij elkaar te krijgen voor het baars vissen is het aanschaffen van een complete, strandhengelset. De Albatros X-Max II set is een uitgebreide set en voorzien van een lange strandhengel, een Mitchell Mx1 7000 molen, strandsteun, nylon, 2 paternoster en ankerlood. De hengel heeft een werpgewicht van 100 tot 200 gram en een oranje top voor een accurate beetregistratie. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is aas kopen, naar de kust gaan en vissen maar!
Hoe pak je een zeebaars vast?
Als je eenmaal beet hebt is het natuurlijk tijd om de vis te drillen en binnen te halen. Toch is en blijft het de bedoeling dat je de vis uit het water haalt, zonder dat je de vis beschadigd. Een stevig schepnet biedt hiervoor de uitkomst. Gebruik bij voorkeur een speciale tang om de zeebaars bij de onderlip te pakken. Doe dit liever niet met je handen, want de zeebaars heeft scherpe tanden. Het laatste wat je wil is bij de eerste hulp eindigen, terwijl je thuis van heerlijk verse vis had kunnen genieten.
Verschil vissen op snoek baars en zeebaars
Hoewel snoek- en zeebaarzen beiden baarzen en dus ook roofvissen zijn. Zijn er wel wat verschillen in de manier waarop je de vis vangt. Om te beginnen is een zeebaars een zoutwater en een snoekbaars een zoetwatervis, dus de locatie waar je gaat vissen is sowieso al anders. Daarnaast is er voor het vissen op snoekbaars een gesloten seizoen waarop je op de vissen kan vissen. De zeebaars heeft de neiging om in de wintermaanden verkast naar een warmer oord.
Hengel
Zeevissen en vissen op zoet water zorgt voor ietwat aan verschil in het soort hengel, omdat je bij zoet water meestal niet zo bizar ver hoeft te werpen. Dit is op het strand wel het geval. Toch is het, als je vanaf de kant vis, belangrijk dat je hengel wel het juiste werpgewicht en de lengte heeft.
Aas verschil
Snoekbaars is heel gevoelig voor kleur. Misschien nog wel gevoeliger dan de zeebaars. Toch kan het per vis verschillen welk soort kunstaas op dat moment net aanspreekt. De zeebaars is echter weer wat minder gericht op kleur. Natuurlijk en opvallend heeft voor deze vis de voorkeur. Toch is het per dag bekijken welk aas er in de smaak valt. Op deze manier kan je de vangkans aanzienlijk vergroten.
Snoek en zeebaars vangen in hetzelfde water
Zowel snoek- als zeebaarzen voelen zich op hun best in stromend water. De Nieuwe Waterweg in Europoort is een prima stek om op beide soorten baars te vissen. Dit komt omdat het water hier eigenlijk altijd stroomt. Zo kan je zowel snoek- als zeebaarzen vangen, maar in het zelfde water.